Пакистан реагира с възмущение и погнуса на бруталното изнасилване и убийство на 7-годишното момиче Зайнаб Ансари, чието тяло бе намерено захвърлено на бунище. Стана ясно, че това е част от поредица от отвличания и убийства на деца от заподозрян сериен изверг, което предизвика гняв в една културна среда, обграждаща с мълчание сексуалните посегателства.

Смъртта на Зайнаб дори породи пакистанска версия на движението #АзСъщо.

Редица известни пакистанки се осмелиха да разкажат собствените си преживявания, свързани със сексуално насилие, и посочиха, че искат да променят традициите, според които (сексуалното) посегателство дамгосва жертвите със знака на срама. Тези традиции, казват те, помагат на нападателите да остават безнаказани и насърчават и без това корумпираната полиция да игнорира такива престъпления.

Легендарната пакистанска модна дизайнерка Махийн Хан написа в Туитър, че е била сексуално малтретирана като дете от духовник, който ѝ давал уроци по Корана. "Треперех от страх всеки ден", споделя тя. 73-годишната Хан досега е говорила само веднъж публично за тези ужасни преживявания.

"Вече заявяваме: Стига толкова. Трябваше да се събудим много по-рано“, каза тя в телефонен разговор от дома си в южния град Карачи. „Срам ме е да кажа, че трябваше да умре това малко момиченце, за да се стреснем".

"Най-много ме безпокои мълчанието, когато едно малко момиченце бъде изнасилено. Това е свързано със схващането за семейна чест. Родителите казват на дъщерите си: не говорете за това, не казвайте на никого. С нашето мълчание сякаш казваме, че е нещо нормално да блудстваш с дете", посочи дизайнерката.

Ужасът от убийството на Зайнаб нахлу в домовете на пакистанците с една нейна снимка, която направо подлуди социалните мрежи. На нея се вижда смеещото се момиченце в любимото му яркорозово палтенце. 

Телевизионните канали показваха снимката заедно с кадри на безжизненото телце, открито на 9 януари, захвърлено върху купчина боклуци в родния му град Касур.

Хиляди в Пакистан се надигнаха на протест, като заклеймяваха бездействието на полицията и обвиняваха правителството, че не е в състояние да защити децата.

Постоянната парламентарна комисия по вътрешните работи, която наблюдава работата на полицията, започна тази седмица разследване за сексуалните изстъпления в Касур, както и на друго неотдавнашно престъпление в друг град - изнасилването и убийството на 4-годишната Асма, чието телце бе захвърлено в нива край дома ѝ в Кибер Пахтунхва в Североизточен Пакистан.

Касур е гъстонаселен окръг в Източен Пакистан, край границата с Индия, с около 2,5-милионно население. Около град Касур има много пещи за изпичане на тухли, там работят и работилници за щавене на кожи, в града има стотици малки фабрики за производство на обувки и ателието за бродиране. Във всички тях работят деца, което ги прави уязвими за посегателства.

През 2015 г. в града бе разкрита широка престъпна мрежа за детска порнография, процъфтявала близо 10 години и експлоатирала около 250 деца. Някои от тях били принуждавани към секс под заплаха с огнестрелно оръжие.

Зайнаб бе отвлечена в началото на януари, докато отивала на уроци по Корана. Баща ѝ, Мохамед Амин Ансари, обвини полицията, че не е предупредила местните жители за върлуващия в града сериен убиец. 

Едва след преживения шок от случая със Зайнаб се появиха новините и за други отвлечени и изнасилени деца в Касур. Подтикната от надигналото се недоволство, полицията направи тестове на жертвите и откри идентична ДНК върху осем от децата, само едно от които не бе убито. Сега следователите твърдят, че издирват сериен изнасилвач и убиец.

Във вторник бе обявено, че има арестуван заподозрян за убийството на Зайнаб. Говорител на провинциалното правителство на щата Пенджаб идентифицира задържания като Мохамед Имран и добави, че той е бил арестуван край Касур. Още не е ясно дали същият е заподозрян и за убийството на останалите осем деца.

След това съобщение бащата на Зайнаб в интервю за местна телевизия поиска злодеят да бъде обесен.

Сред осемте жертви е и 5-годишната Айша. Баща ѝ Мохамед Асиф каза, че още миналата година, веднага след отвличането ѝ, се е обърнал към полицията с искане тя да бъде открита. "Те не проявиха никакъв интерес. Бяха по-заинтересувани случаят да не се разчуе", каза той пред АП. Два дни след изчезването ѝ тялото на детето било открито със следи от изнасилване и мъчения.

Единственото оцеляло от осемте е 6-годишно момиченце, открито от бездомник, докато ровел в кофа за боклук край пазар за зеленчуци. Тя била отвлечена преди 15 часа и през това време била измъчвана.

По ръцете и краката ѝ имало следи от гасене на цигари, била и със сериозно нараняване на главата. Сега е в болница в съседния град Лахор, не може да седи, да държи главата си изправена, нито да говори.

Баща ѝ Мохамад Асан казва, че само плаче. Според него нападението срещу дъщеря му е било игнорирано в медиите до случая със Зайнаб.

Адвокат Абид, който води делото, твърди, че през последната година в района на Касур има най-малко 20 случая на отвлечени, изнасилени и убити деца. В кантората си той показа на АП полицейските доклади, които събрал за 15 от тях.

Като цяло през 2016 г. в Пакистан са регистрирани 4139 случая на сексуални посегателства срещу деца, съобщава "Сахил" - организация, документираща насилието срещу деца в страната. Тя е установила този брой въз основа на съобщения в пакистанските медии. Повечето случаи остават нерегистрирани, каза изпълнителният директор на "Сахил" Мунизае Бано.

Случаят със Зайнаб обаче повдигна завесата. Редица добре известни жени решиха да говорят с надеждата, че като разкажат собствените си перипетии, ще бъдат последвани и от други.

Сред тях е и актрисата и активистка на движението за защита на децата Надя Джамил. която каза, че гневът и удивлението ѝ от мълчанието са я накарали да разкаже в Туитър за сексуалните посегателства, които е преживяла като дете.

Същото направи и Фриеха Алкаф - организатор на събития, модел и актриса, която също разказа в Туитър за посегателствата, които е трябвало да понесе на 6-годишна възраст.

Според нея ужасната смърт на Зайнаб е катализатор за превъзмогване на срама и страха, които карат жертвите и техните родители да мълчат. "Вече нищо не може да ни спре (да говорим)", подчерта тя.

Според адвокат Абид обаче промяната все още не е необратима. Откровеното говорене за сексуалните посегателства вероятно ще предизвика отпор от страна на религиозните консерватори и от много родители, които са против обсъждането на сексуални въпроси. Те стриктно се придържат към традициите, забраняващи общуването между половете, и смятат, че момичетата са длъжни да пазят "честта на семейството" и дори оправдават убийство на момиче, което се е омъжило по любов.

Бащите Асиф и Асан, чиито деца са сред жертвите в Касур, казват, че приоритет за тях е залавянето на серийния убиец. "Не искаме да бъдат откривани още тела на наши деца", каза Асиф.