Европейската комисия предупреди Румъния, че одобрените средства от фондовете на ЕС може да бъдат спрени заради законодателните промени в полза на корупционерите. Това предупреди заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, по време на извънредна дискусия в Европейския парламент в Брюксел.
"Напредъкът на Румъния през последното десетилетие показа силната воля на румънците да се превърнат в демократична нация. Румъния стигна до последната отсечка от дългия маратон за утвърждаване на неприкосновеността на върховенството на закона", посочи Тимерманс.

По думите му новото законодателство отстъпи от напредъка, постигнат през последните десет години. "Призовавам сегашното правителство да преразгледа законодателните промени. Новото законодателство може да се отрази върху предоставянето на европейското финансиране", предупреди Тимерманс.

Участниците в дискусията също изразиха загриженост от законодателните промени, които намаляват наказанията или амнистират осъдени лица за корупция.

Междувременно над 60 души са били задържани от полицията за разпит след безредиците, свързани с антиправителствените протести на площада пред седалището на правителството в румънската столица Букурещ.

На протестите е имало спортни фенове, чието поведение се разследва, съобщават местни медии. В протестите в Букурещ участваха 100 000 души. Други 140 хиляди се събраха в централните части на други големи румънски градове.

В столицата полицията използва сълзотворен газ, след като демонстранти започнаха да хвърлят по служителите на реда бомбички, димки и камъни. Пред сградата на правителството в Букурещ пострадаха четирима души. Това са най-масовите демонстрации през последните 25 години.