Енергийните министри на страните членки на Европейския съюз се срещнаха в петък, за да обсъдят предложенията на Комисията за общи решения на енергийната криза. Засега няма общо решение за таван на цената на газа, но пък има препоръки за пестене по отношение на високите цени на тока, предаде БНТ.

Повечето министри се обединиха около идеята да има задължително пестене на енергия, като същевременно с това възложиха на ЕК да работи за временно налагане на таван на цената на газа. Някои държави заговориха за таван не само на цената на руския газ, но и на втечнения газ, идващ от други държави.

Опасенията при такава мярка са свързани с това, че доставчиците могат да решат да заобиколят Европа и да доставят в други части на света, но така или иначе доста голяма част от европейските министри подкрепят подобна мярка.

Друга обсъждана мярка бе таван на цените на електроенергията, произвеждана от възобновяеми източници или атомни централи. В момента тези производители реализират свръхпечалба, защото се възползват от цената на газа, която е крайният определящ фактор за цената на тока.

Говори се също така за такса или вноска "Солидарност" за дружествата, които работят с изкопаеми горива и за разширяване а мярката за държавна помощ за енергийните дружества.

Именно за тези идеи Европейската комисия трябва много бързо да изготви конкретни законодателни предложения - още до средата на следващата седмица.

Чешкото европредседателство е готово да свика нова извънредна среща не енергийните министри, за да могат въпросните мерки да бъдат приети и да влязат в сила.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук