Европа чака утрото в четвъртък, за да разбере дали Русия ще възобнови потоците на природен газ през най-големия си тръбопровод след поддръжката, пише Bloomberg.

Президентът Владимир Путин сигнализира, че доставките ще бъдат възобновени – но на по-ниски нива и при условия. Тъй като Москва вече ограничава потоците по други маршрути, "Северен поток" е по-важен от всякога. Поддръжката трябва да приключи до 6 часа сутринта берлинско време и първите данни за потоците ще бъдат внимателно наблюдавани от търговци и политици.

Ако "Северен поток" не бъде отворен отново, Европа вероятно ще изпита остър недостиг на газ през зимните месеци, когато търсенето е в своя пик. Някои правителства, включително Германия, най-голямата икономика в Европа, вече планират да преминат към ограничаване на подаването на газ, спъвайки индустрията и накърнявайки и без това крехкия икономически растеж.

В сряда представители на Европейската комисия публикуваха план, който принуждава правителствата да се подготвят за зима без обилни доставки на руски газ. Планът призовава страните от Европейския съюз доброволно да ограничат потреблението си на газ с 15% през следващите осем месеца и да определят приоритети, за да определят кои индустриални сектори ще бъдат най-засегнати.

Междувременно президентът Владимир Путин каза късно във вторник, че Русия възнамерява да изпълни договорните си задължения към европейските купувачи, но предупреди за по-нататъшни потенциални ограничения поради санкциите.

Операторът на тръбопровода каза в сряда, че досега няма промени в планирания график за поддръжка.

Но ако част от тръбопровода, която попадна под удара на санкциите, не бъде върната в Русия, тогава връзката ще работи само с 20% от капацитета още следващата седмица - тъй като тогава друга част, която сега е в Русия, трябва да отиде за поддръжка, каза Путин. След неистови дипломатически усилия на Германия, турбината се прибира от Канада.

 „Ако дойде друга, ще работят двете. Ако не, само едната, така че ще се изпомпват 30 милиона кубически метра на ден“, каза Путин пред репортери след среща на върха в Иран късно във вторник.

Путин настоява частта да се върне обратно в Русия заедно с всички документи. "Газпром" заяви в сряда, че все още не е получила правилната документация.

Цените на газа се повишиха, докато търговците се бореха да разберат коментарите на Путин. От една страна, това е положително развитие, тъй като мнозина на пазара очакваха потоците изобщо да не се възобновят. Но условността само добавя към несигурността.

 „Абсолютно ясно е, че Москва намалява доставките по геополитически причини - тя иска да създаде европейска газова криза тази зима, за да постави Европа на колене до точката, в която да намали подкрепата за Украйна“, каза Тим Аш, старши стратег в Bluebay Asset Management, пред Bloomberg.

В момента по най-големия тръбопровод към Европа не тече газ заради профилактика, точно когато континентът се опитва да напълни хранилищата си за зимата. Преди поддръжката газът течеше при около 40% от капацитета на "Северен поток". Русия също ограничи потоците по други маршрути, като например през Украйна.

 „Какво ще направи „Газпром“ утре не знае никой“, каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер. „Това, което е ясно е, че когато подготвяме зимни планове за извънредни ситуации, ние се базираме на най-лошия възможен сценарий.“

Още преди профилактиката "Газпром" намали доставките по тръбопровода, позовавайки се на технически проблеми в отделен актив, който компресира газ за връзката. По-рано тази година компанията прекъсна доставките за някои страни от ЕС поради спор за начина на плащане, а наскоро обяви форсмажорни обстоятелства за доставки до няколко европейски купувачи.