Туристите в Северна Гърция са много това лято, но оборотите в магазините са доста под очакваните. Оплакват се и хотелиерите - местата за нощуване са пълни между 70 и 80 %. Това пише „О хронос“, цитирайки данни на туристическата асоциация.
 

Българските туристи в Северна Гърция са най-многобройни, но оставят най-малко пари в курортите на регион Родопи. Това е констатацията на Комисията по туризъм в общинския съвет на Комотини.

Заведения, кафенета и магазини разчитали на оборота, който правят турски и румънски туристи, които са значително по-малко на брой.


Българите рядко сядат в таверни и почти не пазаруват в магазините. Предпочитат да носят хранителни продукти от родината си, се твърди в анализ за настоящия туристически сезон.

Голямата новина: Ето кои чужденци спасиха сезона на родното Черноморие

Освен това българите предпочитали да наемат частни имоти, а не стаи или апартаменти в хотели.

Семейство от Севлиево замина на мечтаната почивка в Гърция и съжали жестоко

Въпреки това в община Комотини отчитат сравнително силен сезон. В момента заетостта на хотелите е между 70 и 80 процента.

В анализа на Комисията по туризъм се посочва още, че най-предпочитаното място от туристите е градчето Фанари, което вече наричат Туристически флагман.Източник: 24rodopi.com