Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия генерал-полковник Андрей Картаполов заяви, че руското Министерство на отбраната трябва да спре да лъже за войната в Украйна и да дава неверни данни. Според него това може да доведе до загуба на доверието на хората, предават световните агенции.

"Трябва да спрем да лъжем. Многократно сме говорили за това... Но някак не стига до отделни лидери", възмути се руският официален представител.

В Русия все повече зачестяват вътрешните критики към режима на Владимир Путин, който откровено лъже руските граждани за случващото се на украинския фронт. Руската армия търпи невиждани загуби в човешка сила и военна техника, което накара и Путин да обяви „частична военна мобилизация“ на 300 000 души. Кремъл не отговори защо ще мобилизира 300 000 войници, след като (по лъжите на Шойгу) само 6000 са загинали в Украйна.

Картаполов отбеляза, че докладите на Министерството на отбраната не съдържат истината за ситуацията на фронта в Украйна. "Нашият народ не е глупав. Той вижда че не искат да му кажат не цялата истина, а дори и част от нея. Това може да доведе до загуба на доверие", предупреди генералът. Картаполов беше заместник на Сергей Шойгу в Министерството на отбраната.

Според него ходът на „спецоперацията“ е показал също, че руската армия има нужда от усъвършенстване на разузнавателната техника. „Нашият основен проблем днес е разузнаването, това са средства, не сили, а средства за разузнаване, които биха позволили да се разкрият цели на противника в пълна дълбочина, неговото оперативно формиране, до стратегическа дълбочина“, каза той.

По-рано чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че ще се обърне към ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу и президента Владимир Путин, ако тактиката за провеждане на „специалната военна операция“ в Украйна не се промени през следващите няколко дни.

По последни данни на Киев от началото на пълномащабната война 61 000 руски войници са били убити на украинска земя. Кремъл крие реалния брой на жертвите си.

Публичните критики срещу висшето военно ръководство на Русия, които някога бяха табу, се увеличават, след като двама съюзници на руския президент Владимир Путин изразиха недоволство от некомпетентния според тях начин на водене на войната.

"Да, действително, мнозина казват: ако бях на мястото на министъра на отбраната, просто като офицер щях да се застрелям", заяви във видеозапис Кирил Стремоусов, поставеният от Русия заместник-ръководител на анексираната Херсонска област. И добави: "За много хора обаче думата "офицер" е неразбираема".

Чеченският лидер Рамзан Кадиров и основателят на наемническата компания "Вагнер" Евгений Пригожин заявиха наскоро, че руската армия е засегната от връзкарство и че висши офицери би трябвало да бъдат разжалвани и пратени на фронта, за да изкупят греховете си.

Стремоусов разкритикува "генералите и министрите" в Москва за това, че не могат да разберат проблемите на фронта.

Коментарът на Стремоусов е изненадваща публична обида срещу висшето военно ръководство на Русия, след като в последно време руските сили претърпяха редица загуби на бойното поле в Украйна.

В същото време Стремоусов заяви, че не бива всички в министерството на отбраната да бъдат винени заради неуспехите на някои бездарни военачалници.

Много руски националисти критикуват руския министър на отбраната Сергей Шойгу и висшите военни за всичко – от лошо планиране и слаба логистика до остаряла тактика и загуба на информационната война въпреки значителните инвестиции при управлението на Путин.

Миналата седмица двама пенсионирани генерали, които сега са депутати в Държавната дума от управляващата партия "Единна Русия, се присъединиха към критиците, като обвиниха министерството на отбраната в корупция.

Стремоусов похвали Кадиров и изрази мнение, че Москва скоро ще уреди проблемите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук