Слънцето, нашата най-близка звезда, е бурно небесно тяло, способно на вдъхващи страхопочитание прояви на сила.

През май 2024 г. регион на хиперактивни слънчеви петна, AR3664, отприщи слънчева буря, която украси небето ни с живи полярни сияния. Но това беше само началото на огненото му представяне .

Слънчевата буря

През уикенда на 10-12 май 2024 г. Земята беше пометена от най - интензивната слънчева буря от повече от две десетилетия.

Това небесно събитие предизвика геомагнитна буря, боядисвайки нощното небе със спиращи дъха полярни сияния на географски ширини, далеч по-ниски от обичайните.

Виновникът зад този ослепителен дисплей беше зоната на активните слънчеви петна AR3664.

Докато се въртеше далеч от изгледа на Земята около 14 май, петното отприщи слънчево изригване от клас X8.79, най-силното по рода си по това време, причинявайки значителни радиозатъмнения на Земята.

Това обаче беше само прелюдия към още по-големи слънчеви фойерверки.

Свидетели на яростта на AR3664

Влезте в Solar Orbiter, космически кораб, ръководен съвместно от Европейската космическа агенция ( ESA ). Разположен от другата страна на Слънцето, Solar Orbiter предлага уникална гледна точка за наблюдение на слънчевата активност, която остава скрита от погледа на Земята.

На 20 май рентгеновият инструмент на космическия кораб, STIX, откри удивително слънчево изригване от клас X12, изригнало от AR3664.

Регион на слънчеви петна AR3664, наблюдаван от двете страни от Proba 2 и Solar Orbiter. Кредит: ESA

„Това го прави най-силното изригване досега от настоящия слънчев цикъл и в първите десет изригвания от 1996 г. насам“, отбеляза изследователят от ESA Лора Хейс.

Изригванията от клас X представляват най-мощната категория слънчеви изригвания. Колкото по-голямо е числото след „X“, толкова по-интензивно е изригването. В този случай изригването от клас X12 от AR3664 означава извънредно слънчево събитие.

360-градусово слънчево наблюдение

Повечето слънчеви обсерватории се фокусират върху страната на Слънцето, обърната към Земята. Уникалната траектория на Solar Orbiter обаче му позволява да наблюдава обратната страна на Слънцето за продължителни периоди.

Това, съчетано с данни от други мисии, наблюдаващи Слънцето от гледна точка на Земята, предоставя на учените безпрецедентен 360-градусов изглед на нашата звезда.

„Позицията на Solar Orbiter, в комбинация с други мисии, наблюдаващи Слънцето от страната на Земята, ни дава 360-градусов изглед на Слънцето за продължителен период от време“, обясни Даниел Мюлер, учен по проекта Solar Orbiter в ESA. 

„Това ще се случи само още три пъти в бъдещето на Solar Orbiter, така че сме в уникална ситуация да наблюдаваме активни региони от другата страна, които след това ще се завъртят в изгледа на Земята.“

Последици от слънчевото изригване AR3664

След изригването на 20 май, енергийният детектор на частици (EPD) на Solar Orbiter регистрира прилив на йони и електрони, движещи се с невероятна скорост.

Това слънчево изригване също причини грешки в паметта в компютрите на борда на мисиите BepiColombo и Mars Express , подчертавайки широкообхватните ефекти от слънчевата активност.

Коронографът Metis на Solar Orbiter засне как Слънцето изхвърля изхвърляне на коронална маса (CME), масивен балон от плазма, движещ се със скорост до 3000 km/s.

Този CME предизвика значителни колебания в магнитното поле, измерено в космическия кораб, и дори беше видим от Земята чрез мисията SOHO на ESA/NASA .

Система за ранно предупреждение за Земята

Изчерпателните данни, събрани от Solar Orbiter, Mars Express и BepiColombo, разкриха, че AR3664 остава силно активен дори след като се завъртя извън полезрението на Земята. Това служи като ценно предупреждение.

На 27 май AR3664 отприщи още един изблик, изхвърляйки мощна радиация и изблици на частици. Въпреки че не беше директно насочено към Земята, това събитие предизвика силно радиозатъмнение над Северна Америка.

„Ако това изригване и изхвърляне на коронална маса бяха насочени към Земята, със сигурност щеше да предизвика друга голяма геомагнитна буря“, отбеляза Даниел Мюлер.

Съвсем наскоро на 11 юни Solar Orbiter стана свидетел на още едно слънчево изригване от клас X от AR3664 от обратната страна на Слънцето.

Бъдещето на прогнозирането на космическото време

Разбирането на поведението на активни региони като AR3664 през целия им живот е от решаващо значение за подобряване на прогнозите за космическото време.

Мисията Vigil на ESA, която трябва да стартира в бъдеще, ще наблюдава непрекъснато лявата страна на Слънцето, предоставяйки данни почти в реално време за потенциално опасна слънчева активност, преди да стане видима от Земята.

„Добавянето на данни на Vigil към нашите услуги за космическо време може да ни даде прогнози до 4–5 дни по-рано за определени ефекти от космическото време и предоставя повече подробности от всякога“, каза Джузепе Мандорло, ръководител на проекта Vigil в ESA. 

„Такива ранни предупреждения дават на астронавтите време да се приютят, а на операторите на сателити, електропреносни мрежи и телекомуникационни системи – време да предприемат защитни мерки.“

Динамичната природа на Слънцето продължава да пленява както учените, така и любителите на космоса.

С мисии като Solar Orbiter и предстоящата Vigil, ние непрекъснато напредваме в нашето разбиране за космическото време и потенциалните му въздействия върху нашия зависим от технологиите свят.

Историята на Слънцето далеч не е приключила и ние сме нетърпеливи да станем свидетели на следващата глава от тази небесна сага.