Рускинята Мария Бутина, която се призна за виновна в сговор срещу САЩ, е издала руския си шеф, съобщи Би Би Си. Медията разполага с документ със самопризнанията на Бутина, в който подробно се описва дейността й срещу американската страна.

Па-рано беше съобщено, че тя е установявала неофициални контакти с влиятелни американци с цел упражняване на влияние върху политиката на САЩ.

От документа става ясно, че тя се е съгласила да разкаже на американските разследващи за високопоставения руски чиновник, който е ръководил действията й, както и за американец, с който е влязла в сговор.

Руснакът, за когото става дума, е Александър Торшин бивш заместник-шеф на централната банка на Русия. В продължение на няколко години тя е била негова асистентка.

Американецът - съучастник на Бутина, е активистът на Републиканската партия Пол Ериксън от Южна Дакота.

Според показанията на Бутина, през март 2015 тя е написала проекта "Описание на дипломацията", в който е лансирала идеята, че официалните канали за комуникация с американските политици работят неефективно, за това трябва да се създават неофициални, на първо място с Републиканската партия. Бутина е предложила себе си като човек, който може да създаде такива контакти.

По думите й, Ериксън я е съветвал при определянето на влиятелните политици, с които впоследствие е влизала в контакт.

Тя е изпратила проекта си на Торшин с искане за финансиране в размер на 125 хиляди долара - за участие в конференции и организиране на срещи с "нужните хора".

Торшин я е уверил, че предложението й ще бъде подкрепено.

Още през 2015 г. Бутина завързва контакти с оръжейната асоциация на САЩ. Тя признава, че при срещите си е събирала информация за това какво е отношението на влиятелните й събеседници към евентуално сближаване с Москва. Давала им е предложения и е лансирала руските интереси. 
Ериксън й е помагал, като е събирал информация за хората, с които се е срещала, и я е подготвял за разговорите с тях.

През 2017 г. рускинята е помагала на Торшин да организира присъствие на руска делегация на молитвената закуска във Вашингтон, давана от президента.

Според съдебните документи, Торшин лично е дава указания на Бутина за състава на делегацията. 
По-късно тя е изпратила списъка на Ериксън, като е отбелязала, че те ще пристигнат с цел създаване на "неофициален канал за комуникация". Той от своя страна е препратил списъка на друг човек с уточнението, че реакцията от пребиваването на руската делегация "ще бъде предадена ДИРЕКТНО на президента на Русия и министъра на външните работи".

Припомняме, Бутина беше задържана в САЩ през юли тази година.