Сега в медиите преобладават новини за Сирия и хакерските атаки в САЩ. Русия обаче прокарва своите интереси и в други региони, включително твърде близо до Канада – в Арктика, пише на своя сайт телевизия CBC News.
 
През 2016 г. Русия предприе няколко стъпки по прокарване на своята стратегия в усвояването на Арктика: възстанови стари военни бази, построи няколко авиационни писти и опорни пунктове. Спуснат е на вода нов ледоразбивач. ”В различни точки на света между Русия и Запада възникват разногласия. Не е ли време канадците да започнат да се безпокоят от руската мечка в Арктика?” – пише авторът.

 
Според бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО адмирал от ВМС на САЩ Джеймс Ставридис, ако в Арктика възникне военен конфликт, то Канада и нейните съюзници ще имат „много, много ограничени възможности”. Той отбелязал, че в НАТО, включително в Канада, считат Арктика за зона с ниско геополитическо напрежение. „Сега обаче е трудно да се игнорира нарастването на военната мощ, каквото сега става в Арктика” – подчертал Ставридис.
 
Адмиралът в оставка се надява, че Арктика и в бъдеще ще остане зона за сътрудничество, но страните от НАТО не бива да губят бдителност. „Ние трябва да усилим наблюдението над Арктика и да строим големи ледоразбивачи. Не да е в агресивен маниер, но по такъв начин, че нашите руски колеги да разберат, че влагаме в Арктика сериозни средства” – отбелязал Ставридис.
 
Превод и редакция: БЛИЦ