Бележка, намерена в хотелската стая на човека, който откри огън по тълпата в Лас Вегас от небостъргач, включва ръчно написани сметки за най-доброто място, в което трябва да се цели, за да причини максимален брой жертви, предава американската новинарска телевизия CBS News.
В интервю, което ще бъде излъчено днес в популярното предаване „60 минути“, трима от полицаите, които са нахлули в хотелската стая на Стивън Падок в „Мандалай Бей“, разказват подробности за най-смъртоносното нападение в модерната американска история. Служителите на реда са първите, видели мъртвото тяло на нападателя и оръжейния арсенал, който е носел със себе си.

Полицай Дейв Нютън от управлението на Лас Вегас казва, че е забелязал бележка на нощното шкафче на стрелеца, когато са влезнали в стаята. Тя е намерена близо до един от прозорците, който Падок е счупил с чук, за да стреля по тълпата в подножието на сградата с мощни полуавтоматични автомати, на които са правени подобрения за повишаването на скоростта на стрелбата.

„Видях, че е написал дистанцията и височината, на която се намира и изчисления за траекторията на куршумите“, разкри Нютън. „Чрез изчисленията си, той се е ориентирал къде да стреля, за да причини най-много жертви“. Стаята на Падок е била на 32-ия етаж на хотела, с изглед над тълпата на отсрещната страна на улицата. Повече от 20 хиляди души присъстваха на музикалния фестивал, когато нападателят откри огън. Тълпата е била на около 350 метра от стрелеца и в обсега на скъпите поръчкови оръжия, намерени в стаята.