"Установихме, че операцията в Сирия, включително предоставянето на отбранителни товари и услуги за чуждестранните сили, нерегулярните сили и отделни лица, участващи в поддръжката или съдействието на провежданата операция от САЩ за борба с тероризма, имат важно значение за интересите на националната сигурност на САЩ“, се казва в документа, цитиран от „Взгляд“ в петък (9 декември).

 Едновременно с това, американският президент Барак Обама отменя действащите забрани за доставка на "военна екипировка“ и финансиране в Сирия, която се намира под санкциите на САЩ, като страна, поддържаща тероризма. "Взгляд“ отбелязва, че под "военна екипировка“ американското законодателство разбира фактически всяка продукция с военно предназначение.


За оказване на подобна помощ държавният секретар на САЩ и министърът на отбраната трябва да предоставят детайлна информация в Kонгреса на страната и да получат неговото одобрение. По-рано официални лица от САЩ вече съобщиха за доставка на ограничени партиди оръжие и боеприпаси за сирийската опозиция.

Представителят на Пентагона Ейдриан Ранкин-Галауей заяви, че САЩ снабдяват с оръжие само тези групировки от сирийската опозиция, които водят борба с "Ислямска държава“ и не воюват с правителствените войски на Сирия.

Така той коментира изявлението на началника на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ Сергей Рудской, който в понеделник съобщи, че бойците в Сирия, които воюват с правителствените войски, продължават да получават съвременни образци на оръжия, в това число и противотанкови ракетни комплекси TOW, произведени в САЩ.

На 29 септември представителят на държавния департамент Марк Тонер заяви, че САЩ не разглеждат възможността за доставки на оръжие на бойците в Алепо, но другите страни могат да направят това, ако режимът на прекратяване на огъня се провали.

По същото време немското списание Focus, позовавайки се на един от командирите на терористичната организация, съобщи, че бойците от "Джебхат ан-Нусра“ в Сирия получават противотанкови ракети TOW директно от САЩ.

На свой ред, президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че половината оръжие, което САЩ доставили за самоотбрана на сирийските кюрди, е преминало в ръцете на терористичната групировка "Ислямска държава“.

Източник: Руски дневник