Зарафи Гафари е родена през 1992 г. и е израснала в окупирания от талибаните Афганистан. Когато режимът рухва и тя пораства, става политик и активист за правата на човека. Само че сега цялата ѝ работа е застрашена.

Гафари далеч не е първата жена политик в Афганистан, но със сигурност е най-младата от тях. В продължение на няколко години Гафари е кмет на град Майданшахр.

Сега обаче тя седи у дома със семейството си, боейки се да излезе на улицата, защото там я очаква неминуема смърт. Гафари обаче е сигурна, че независимо от начина, по който се крие, талибаните ще дойдат за нея."Седя тук и чакам кога ще дойдат за мен. И тогава вече никой няма да може да помогне на мен или на семейството ми. Просто си седя тук с роднините и съпруга ми. Те ще дойдат за хора като мен и ще ме убият. Не мога да захвърля семейството си. И изобщо, къде да отида?", споделя Зарафи Гафари

29-годишната Зарифа Гафари е кмет на град Майданшахр през последните три години. През цялото това време момичето се страхува да живее там и всеки ден пътува до работа от дома си в Кабул, който е на 40 км.Въпреки позицията ѝ, местните мъже отказват да ѝ се подчиняват. Съобщава се също, че веднъж дори се опитали да я убият с камъни. Но Зарифа е убедена, че това е нищо в сравнение с това, което я очаква след превземането на властта от талибаните.

Зарифа е обсъдила ужасяващата ситуация с журналистите от изданието iNews. Тя не е била много разговорлива. След като споделила мислите си, тя казала, че повече не може да говори.На 15 август в уебсайта на изданието се появява статията за Зарифа. След това вече няма никакви съобщения от нея. Ден по-рано, на 14 август, тя се обръща към родината и народа си. В Туитър Зарифа заявява, че страната е "палена и разрушавана", но е твърде рано да се предават.

Превод и редакция: БЛИЦ