Турция изиска от Европейския съюз да въведе безвизов режим за гражданите й до октомври, в противен случай споразумението за бежанците, постигнато през март между Брюксел и Анкара, може да се окаже под заплаха. Това заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу в интервю за германския вестник Bild, цитиран от Фокус.
„Стремим се да изпълним всички изисквания за присъединяване към ЕС така, както никоя друга държава. Но това, което виждаме от част от ЕС, са само заплахи, обиди и тотална блокада. Питам се къде сгрешихме? Защо я има тази враждебност? Да погледнем споразумението за бежанците. Имаме договор, където ясно е дефинирано, че през октомври ще бъде дадена визова свобода за всички турци. И, ако посочим този договор, изведнъж се реагира с раздразнение. Но не може всичко, което е добро за ЕС, да бъде изпълнявано от наша страна, без Турция да получи нищо в замяна“, заяви през изданието Чавушоглу.

На въпрос дали това означава, че, ако не бъде премахнат безвизовият режим за турците през октомври, ще се стигне до нова бежанска вълна в Европа, турският министър отговори: „Не искам да говоря за най-лошия вариант, преговорите с ЕС продължават. Но е ясно: или ще изпълняваме всички договорите равнопоставено, или ще ги загърбим. Но от ЕС чуваме само: ние сме шефовете и ще се прави така!“, коментира турският външен министър, обръщайки внимание и на факта, че Брюксел бави изплащането на средствата, предвидени за издръжка на бежанците в страната.