Турция и САЩ са се разбрали, че е необходимо да нормализират отношенията помежду си, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу след разговора си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от турските медии.

Министърът допълни, че отношенията Анкара-Вашингтон са били в „критична фаза“ и двамата с Тилърсън са се разбрали да бъде създаден „механизъм“ за обсъждане на въпросите, довели до проблема.

Вашингтон ще ограничи помощта за кюрдските формирования, влизащи в състава на "Сирийските демократични сили", заяви от своя страна държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на пресконференция съвместно с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предава Haberturk.

Стана известно, че Анкара е предложила на Вашингтон САЩ и Турция да разположат съвместно свои военни части в сирийския град Манбидж. Освен това Анкара настоява силите на кюрдските „Отряди за защита на населението“ (ОЗН) да се изтеглят на изток от река Ефрат, съобщил турски чиновник.

По неговите думи САЩ обмисляли предложението, което било отправено по време на визитата в Анкара на Тилърсън. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нееднократно е заявявал, че операция „Маслинова клонка“, която Турция провежда в Северна Сирия, може да обхване и Манбидж и настоятелно призова САЩ да изтеглят своите войски от там. Тази територия е под контрола на кюрдската коалиция „Сирийски демократични сили“, чийто гръбнак са ОЗН.

И двете групировки според Анкара са терористични, само че ОЗН се радват на подкрепата на САЩ заради приноса си за разбиването на джихадистката „Ислямска държава“.