Чешкото министерство на отбраната обяви, че в складовете във Върбетице, където през 2014 г. станаха експлозии, в които според властите са замесени руските спецслужби, не са били съхранявани забранени от международни споразумения видове оръжия, съобщава БТА. 

"Появяват се спекулации, че във Върбетице е било складирано забранено оръжие. Това не е вярно - потвърди го и съдът. Чехия изпълнява международните споразумения", пише в изявление, публикувано тази вечер на страницата на чешкото министерство на отбраната в Twitter.

По-рано днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че страната й чака обяснения от Чехия, България и Украйна във връзка с медийните съобщения, че в складовете във Върбетице са били съхранявани боеприпаси в нарушение на Конвенцията за забрана на противопехотните мини (КЗПМ).

Руското външно министерство обърна внимание на информацията на германския вестник "Велт", че в складовете е имало "стотици противопехотни мини".

"Тези сведения поставят под съмнение добросъвестното изпълнение от Чехия на (нейните задължения) в рамките на КЗПМ. Аналогични въпроси възникват и към България, чийто гражданин, по данни на (американския всекидневник) "Ню Йорк таймс" е бил собственик на съхраняваните в складовете оръжия, а също и към Украйна като потенциален получател на (гореспоменатите боеприпаси)", пише в публикувани днес коментари на Мария Захарова.

"Очакваме от Чехия, България и Украйна необходимите обяснения във връзка със съобщенията за съхраняване в складовете във Върбетице на противопехотни мини в заобикаляне на КЗПМ", призовава говорителката на руското министерство на външните работи.

На 17 април чешките власти обявиха, че Русия е замесена във взривовете в складовете за боеприпаси във Върбетице, в източната част на страната, при които загинаха двама души. Чехия експулсира 18 руски дипломати, които според нея са служители на руските спецслужби. Руското външно министерство протестира категорично и обяви за персона нон грата 20 сътрудници на чешкото посолство в Москва.

Унищожените при експлозиите през 2014 г. боеприпаси са принадлежали на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Чешкото следствие проучва само една версия за причините за инцидента във Върбетице през 2014 г. и това е диверсия на чуждестранни спецслужби. Премиерът Андрей Бабиш каза това след среща тази вечер с президента Милош Земан.

По-рано Земан заяви, че освен намеса на чуждо разузнаване, чешкото следствие изучава и версията за небрежно боравене с боеприпаси в склада, където били детонирани снаряди. Той не изключи възможността скандалът да е бил предизвикан от чуждестранни спецслужби.

"Съществува само една версия. Това е атака на руски агенти. Работим само с една версия", подчерта обаче тази вечер Бабиш.