Руското външно министерство разкритикува решението на Чехия да не разкрие всички подробности около разследването си във връзка с експлозията в оръжеен склад, станала през 2014 г., съобщи Ройтерс.

"Видях изявлението на ръководителя на МВнР на Чехия, който заяви, че Прага няма намерение да разкрие на Москва всички детайли по разследването на взривовете в склада.

Това е доказателство, че цялата тези история е измислица, грозен, отвратителен фейк", каза Мария Захарова. Говорителката на руската дипломация разкритикува Чехия, че още в началния етап на публикуването на тази информация издига бариери, вместо да представи всички факти.

Цитирайки доклад на своето разузнаване, чешкото правителство заяви в събота, че агенти на руското военно разузнаване ГРУ са замесени в експлозията в село Върбетице в източната част на Чехия. Тя отне живота на двама души и нанесе големи материални щети.

Чешката полиция заяви, че издирва двама мъже с руски паспорти, в които са фигурирали същите имена като тези на заподозрените в покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри през 2018 г.