Майката на руския опозиционен лидер Алексей Навални посети гроба му ден след като хиляди руснаци рискуваха да бъдат арестувани на погребението му, за да отдадат почит на бореца срещу корупцията.

Навални, най-яростният критик на президента Владимир Путин от повече от десетилетие, почина в арктическа затворническа колония миналия месец, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в "екстремизъм", смятани до голяма степен за политическо възмездие за неговата опозиция срещу Кремъл.

Майка му Людмила Навалная посети гроба му на Борисовското гробище в южната част на Москва. Тя беше придружена от Алла Абросимова, майката на вдовицата на Навални Юлия Навалная.

Снимка: БГНЕС

Юлия Навалная, двете деца на двойката и братът на Навални живеят в чужбина и не присъстваха на погребението, където можеха да бъдат арестувани заради противопоставянето им срещу на Путин. Юлия Навалная обеща да продължи работата на съпруга си и каза, че Путин е "убил" Навални.

Журналистите на AFP видяха малка група от опечалени да полагат цветя на гроба му и продължително полицейско присъствие на гробището, близо до бреговете на река Москва. В петък хиляди последователи на Навални се редяха на опашка с часове, за да отдадат почитта си към него.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук