Данните от черната кутии на самолета Boeing 737 Max 8 на Ethiopian Airlines, който се разби на 10 март близо до Адис Абеба, убивайки 157 пътници и екипажа, разкриха приликите с падането на същия тип самолет на "Lion Air".

Миналата година Boeing 737 Max 8 на авиокомпанията "Lion Air" в Индонезия уби 189 членове на екипажа и екипажа, а пет месеца по-късно самолет на Етиопски авиолинии се разби в Етиопия и затри 157 души. .

По време на разследването бяха забелязани очевидни прилики между полетите на Ethiopian Airlines 302 и полет 610 на Lion Air, и това беше потвърдено от етиопския министър на транспорта, Дагмавит Могес, който добави, че докладът за самолетна катастрофа ще бъде оповестен след 30 дни.

Според предварителна информация, пилотите на етиопския самолет точно преди катастрофата му, трескаво изучавали ръководството. Картината от кабината на Lion Air показва, че пилотите се опитват да разберат защо носът на самолета се спуска.

Две минути след излитането пилотът уведомява кулата за "проблеми с управлението на самолета". След това капитанът помолил втория пилот да поиска ръководство за проблема, което се появява на арматурното табло. А именно, сензорите през последните 9 минути на полета показали, че самолетът губи скорост, тоест става въпрос за момент, когато самолетът практически не може да лети, така че носът на самолета започва да се спуска, за да увеличи скоростта.

Въпреки че капитанът се опитвал да вдигне самолета, сензорите продължавали да показват загуба на скорост и самолетът не можел да се изправи. Сега следователите изучават защо компютърната система, основана на погрешно четене на сензорите е "наредила" на самолета да се "потопи" надолу и дали пилотите са били адекватно обучени да се справят с такава ситуация.

Твърди се, че по време на предишните полети такава системна грешка е била докладвана на същия самолет, след което грешката е била поправена. За съжаление, само след една година самолетът на Lion Air се разби, а 189 души загинаха. А именно, софтуерът на модела Max 8 автоматично понижава носа си, когато получава информация, че самолетът няма достатъчна скорост за летене или когато съществува риск от загуба на скорост.

Превод: БЛИЦ