Neuralik, американска компания за невротехнологии, съсобственик на Илон Мъск, скоро ще започне първите клинични изпитания на импланти за човешки мозък, пише bg-voice.com

Британският „Гардиън“ пише, че „Неуралик“ е започнал да търси хора, които да водят тези изпитания.

А именно, той е публикувал свободни позиции за длъжности ръководител и координатор на клинични изпитвания. В съобщенията се посочва, че служителите ще си сътрудничат с едни от най-иновативните днешни лекари и топ инженери, както и с първите участници в клинично изпитване от този тип.

Мъск, чието състояние се оценява на 256 милиарда долара, казва, че е оптимист за проектите, и твърди, че имплантите ще позволят на тетраплегиците да си тръгнат.

Той казва още, че психично парализираните ще могат да използват смартфон по-бързо от хората, които го използват с пръсти.

Мъск се надява, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) ще одобри използването на тези чипове.

„Мисля, че с „Неуралик“ имаме шанс да излекуваме и да направим функционално тялото на човек с увреден гръбначен мозък. Успяхме да постигнем това при маймуни и правим много тестове и можем да потвърдим, че имплантът е много безопасен и сигурен и може да бъде безопасно отстранен“, каза Мъск.

The Guardian пише, че Мъск има дълга история на обещания за Neuralik. Преди три години той каза, че първите импланти в човешка глава ще бъдат поставени през 2020 г.

Освен всичко друго, ръководителят на Tesla и Space Ex твърди, че имплантите ще се зареждат безжично.