Шефът на Стратегическото командване на ВС на САЩ генерал Джон Хайтън в поредица откровени изявления призна, че Русия и Китай „агресивно разработват нови хиперзвукови въоръжения, против които Щатите засега нямат средства за отбрана, съобщи CNN в сайта си под заглавие „US general warns of hypersonic weapons threat from Russia and China”.
Според него, хиперзвуковите ракети няма да бъдат въведени на въоръжение може би още в продължение на няколко години. Генералът обаче предупреждава, че в американската ПРО спешно трябва да се въведат промени. В противен случай Америка няма да е способна да открива подобни оръжия в случай на използване.
 

Китай, Русия и САЩ вече пробно изпитали своя потенциал. Хиперзвуковият потенциал е значително предизвикателство, обобщил Хайтън в ексклузивно интервю за телевизия CNN.
 
„На нас ще ни трябват други прибори за откриване, за да видим свръхзвуковата заплаха. Нашите противници знаят това” – добавил той.
 
Хайтън и негови колеги признават, че сегашното поколение спътници и радари няма да е достатъчно, за да забележи хиперзвуковите ракети, летящи със скорост минимум 5М.
 
На въпроса на CNN колко е напреднала Русия в своята хиперзвукова програма, Хайтън заявил: „Аз не искам да разсъждавам кой ще спечели надпреварата, аз само казвам, че надпреварата идва”.
 
Миналата седмица в конгреса на САЩ Хайтън, според CNN, изключително откровено признал редица потенциални военни недостатъци на Америка в областта на хиперзвуковите оръжия. „Ние нямаме отбрана, която да не допусне използването на подобни въоръжения против нас, затова нашият отговор ще бъде нашата сдържаща сила, в която влизат ядрената триада и ядреният потенциал, с който разполагаме за реагиране на подобни заплахи”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ