От Coca-Cola казва, че не искат да напускат Русия, защото това нямало да засегне Путин

Американският производител на безалкохолни напитки The Coca-Cola Company може напълно да се оттегли от руския пазар. 

Според ръководството на компанията обаче това ще се случи само "ако войната в Украйна се проточи". В същото време те изразиха увереност, че изселването на чуждестранни компании от руския пазар не е „фактор, който ще повлияе на позицията на руските власти“.
„Символизмът е важен, но той няма да бъде решаващ фактор“, каза Джеймс Куинси, главен изпълнителен директор на The Coca-Cola Company. Думите му са цитирани от The Wall Street Journal.

Те припомниха, че Coca-Cola беше критикувана от своите потребители за факта, че компанията не спря продажбите за Русия веднага след нахлуването й в Украйна.

Относно Русия Куинси каза, че Coca-Cola може да се сблъска с пълното изчезване на бизнеса й в тази страна в някакъв момент, ако войната в Украйна се проточи. Той обаче постави под съмнение въздействието на действията на компании като Coca-Cola, за оказване на натиск върху правителствата и в частност Русия“, се казва в изявлението.

По-рано Coca-Cola обяви решението си да преустанови дейността си в Русия. „Нашите сърца са с хората, които изпитват невероятните последици от тези трагични събития в Украйна“, казаха от компанията.

Преди това компанията планираше да продължи дейността си в Руската федерация, на което реагираха остро от кабинета на президента на Украйна. „Coca-Cola  на кръвта. Просто трябва да се приеме. Голям пазар. И защо Джеймс Куинси трябва да се грижи за живота на някои украински деца? И въпреки че парите не миришат за някои, разменяйки повече от век история за няколко руски рубли е истински талант“, написа тогава в Twitter Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна.

Както OBOZREVATEL съобщи, Украйна прие на първо четене законопроект за повишаване на данъците за компаниите, които продължават да работят в Русия. Данъците върху имуществото и доходите за предприятията, които финансират войната, ще се увеличат с 1,5 пъти, тоест с 50%.

Превод: БЛИЦ