Висока температура, задух, стомашно-чревни разстройства - Националната здравна служба във Великобритания предупреждава за нова симптоматика у болни деца, която прилича на COVID-19, пише "Дойче Веле".


Китайски лекари обявиха как COVID-19 преминава при децата

Британските лекари от системата на Националната здравна служба NHS са предупредени да следят за появата на рядка, но опасна реакция при болни деца, която може да е свързана с коронавируса, съобщава БиБиСи.

Службата е изпратила спешно предупреждение до всички лични лекари, че отделенията за интензивно лечение в Лондон и в други части на Обединеното кралство напоследък лекуват тежко болни деца с необичайни симптоми, най-вече многосистемно възпаление и грипоподобни симптоми.

Британските медии пишат, че при въпросните болни деца са констатирани още случаи на висока температура, ниско кръвно налягане, задух и стомашно-чревни проблеми като болки в корема, повръщане и разстройство. Съобщава се и за деца с възпаление на сърдечния мускул и необичайна кръвна картина.

Майка проплака: Бебето ми е коронавирус, симптомите бяха... СНИМКИ

Тестовете за COVID-19 при някои от децата са положителни. Според NHS, засега не е ясно колко деца в цялата страна показват такава симптоматика. Службата уточнява, че към момента са ѝ известни по-малко от 20 случая на лекувани в клиника деца с подобни симптоми.

Германският вестник „Ди Велт“ се обърнал към NHS със запитване по въпроса, но досега още не е получил отговор.

Експертите припомнят, че по принцип децата като възрастова група са най-слабо засегнати от коронавируса. Според специалистката по детски болести Назима Патан от Кеймбридж, за подобни случаи има съобщения от Испания и Италия. Пред БиБиСи тя казва още: „Но като цяло децата изглежда са по-издръжливи на сериозна белодробна инфекция в резултат от заразяване с коронавирус, а броят на приетите в интензивните отделения е относително малък“.

Китайски лекари с нови кошмарни новини за COVID-19 и децата

Специалистите все още не са наясно дали констатираната симптоматика има връзка с COVID-19. Специализираното издание „Health Service Journal" пише, че това е възможно.