Както БЛИЦ писа още в понеделник Великобритания спря с политиката за изграждане на колективен имунитет срещу COVID-19. 

В последната седмица Островът бележи ужасяващ рекорд в черната статистика на починалите от коронавирус за денонощие. Преди дни броят им беше под 100, днес те вече надхвърлят 1000.


Реалността, пред която се изправиха британците беше обобщена от едно вестникарско заглавие: „Великобритания се събуди от сън, за да заживее в най-големия си кошмар“. 

Стадният имунитет: Главният съветник на Борис Джонсън е засечен да бяга от Даунинг стрийт, след теста на премиера за коронавирус

След първоначалния шок британците се мобилизираха и обединиха срещу невидимия враг. Само за един ден близо половин милион доброволци се записаха, за да подкрепят здравната система, предава bTV.

В четвъртък вечер милиони, сред които и най-младите членове на кралското семейство, аплодираха от терасите си здравните работници. Според публикувано вчера изследване, 72% от британците одобряват политиката на премиера Борис Джонсън.

Анализаторите отдават това на обявения пакет от мерки на обща стойност 30 млрд. паунда , които правителството предложи в новия бюджет на страната. 

Тотален обрат в Англия с COVID-19

С тези средства ще се подпомогнат както тези, които са застрашени да загубят работата си, така и самоосигуряващите се, каквито са и повечето българи, които работят на Острова. Стана ясно също, че националната лотария отпуска 300 млн. в помощ на пострадалите от вируса.

Нови мерки във Великобритания за борба с коронавируса

Кризата показва различни реакции. Сред най-запомнящите се е тази на уловения от камерите стратег на Брекзит и определян като сивия кардинал на правителството Доминик Къмингс. Вижда се как той панически бяга от „Даунинг стрийт“ минути след като стана ясно, че премиерът е с заразен с COVID-19. 

Едва ли обаче, правителството на Джонсън ще може да избяга от въпроса как ще се развият преговорите след Брекзит, но те определено не са на дневен ред.