Попълнете търсена ключова дума или фраза

COVID-19 оставя страшни последствия е органите на млади хора

https://blitz.bg/svyat/covid-19-ostavya-strashni-posledstviya-e-organite-na-mladi-khora_news781679.html Blitz.bg

По предварителни данни от първите 200 пациенти, четири месеца след заразяване с болестта, почти 70% имат проблеми с един или повече органи, включително сърцето, белите дробове, черния дроб или панкреаса

Лондон, Великобритания 16 Ноем. 2020, 19:18 1073 прочита 1 коментара
Изследване, наречено Converscan, проучи дългосрочното въздействие на коронавируса върху органите на около 500 души. Става дума за пациенти, считани за нискорискови, със средна възраст 44 г., без здравословни проблеми, у които се проявили симптоми на вируса.

Контролът е осъществен чрез ядрено-магнитен резонанс, онлайн въпросници или физически измервания. След като са получени резултатите, е направено важно откритие за последиците от COVID-19 при здрави млади хора.

По предварителни данни от първите 200 пациенти, четири месеца след заразяване с болестта, почти 70% имат проблеми с един или повече органи, включително сърцето, белите дробове, черния дроб или панкреаса.

Една от участничките в това изследване е кардиологът Амитава Банерджи, която заяви пред вестник The Guardian, че това проучване "подкрепя идеята за атака на ниво органи и, потенциално, на ниво множество органи, което се открива и би могло да помогне да се обяснят поне някои от симптомите и протичането на заболяването."

"Добрата новина е, че влошаването е леко, но все пак има известно влошаване на състоянието и при 25% от хората то засяга два или повече органа", добави тя. Според Банерджи констатациите имат важно значение "защото трябва да знаем дали недостатъците продължават или се подобряват, или ако при подгрупа хора те могат да се влошат."

Освен това в някои от диагностицираните случаи е имало връзка между симптомите и увредения орган. По този начин сърдечните или белодробните дефицити са свързани с гадене и задух (диспнея), докато чернодробните или панкреасните са свързани със стомашно-чревни симптоми.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам