Благодарение на своите ракети Москва успя да сплаши всички и да създаде атмосфера на стратегическа депресия в Европа. Както пише авторът на Dagens Industri, за да се противодейства на заплахата от Изтока, необходимо е ЕС да вземе пример от Израел, който създаде отбранителната мрежа „Железен купол“.

Според шведския журналист подобна инициатива ще помогне „да се обърне съотношението на силите между демокрациите и руския режим“.

Информацията, която Русия предоставя за своите отбранителни системи, трябва да се третира внимателно, но войната в Сирия се превърна в пълноценен тест за новите свръхбързи крилати ракети на Русия. Както пише авторът на Dagens Industri, изглежда руснаците са успели: техните ракети могат да бъдат изстреляни от малки установки, а обхватът им достига 2 хиляди км.

Благодарение на пасивността на САЩ в световната политика, Западът няма какво да противопостави на новите руски оръжия. Авторът на материала обаче е сигурен, че не само Америка, но и Европа трябва да бъде предпазлива, защото Русия може да удари и по нея.

„Властите на европейските страни започнаха да мислят по различен начин. Те са загубили стратегическата свобода, страхуват се от големия свят и сънуват кошмари за това как руснаците управляват техните демокрации с коварни влиятелни операции.

Москва успя да сплаши всички и да създаде атмосфера на стратегическа депресия в Европа. Сега почти навсякъде има траур и плач.”, пише авторът на Dagens Industri Питър Магнус Нилсон.

Според него родната му Швеция, а всъщност и цяла Европа, трябва да вземе пример от Израел, който е изплел над себе си истинска защитна мрежа, наречена „Железен купол“ и е готов да свали всяка приближаваща се ракета. И въпреки че не е известно дали „Железният купол“ ще се справи с руските ракети, не бива да се съмняваме, че Израел определено ще разработи технологията си, за да може да направи това.

Нилсон е сигурен, че Швеция трябва да поеме инициативата и заедно със своите съюзници да разработи нещо подобно за Балтийския регион и Северна Европа, тъй като системите „Пейтриът“ няма да могат да го направят, а инициативата на ЕС „Твистер“ е бездействаща.

„Швеция се намира в средата на региона като дълга бариера. Съберете всички, които можете, и изградете Балтийския купол, за да ни защитите от нови ракетни заплахи! Наемете израелци като експерти. Постепенно разширявайте купола все повече и повече. Това не само ще подобри начина ни на мислене, но и ще промени баланса на силите между демокрациите и руския режим.“, призовава авторът на материала.