Тереза Мей беше унижена на партийната конференция - делегати я освиркаха заради плановете ѝ за Брекзит, след като бивш министър каза, че нейните планове причиняват "значителна вреда", пише британският вестник Daily Express, цитиран от Фокус.

Министър-председателят беше обвиняван от нейните собствени министри на Конференцията на Консервативната партия на двучасово мероприятие, на фона на слухове, че се очаква „бунт“. Също така тя не получи овации, когато напусна затворената среща на Националната консервативна конвенция (НКК).

Един от делегатите каза: "Ако премиерът преследва целта си за споразумението „Чекърс“ пред 17- те милиона, които гласуваха, за да напуснат Европейския съюз, в лицето на голям брой членове на парламента, пред лицето на голямо мнозинство от членовете на партията, тогава тя ще покаже всички характеристики на диктатор". „Дори Джон Мейджър не беше освиркван след Маастрихт. Освиркванията заради плана „Чекърс“ са безпрецедентни", заяви дългогодишен член на партията. 

Консерваторите обсъждат въпроса за оставката на Тереза Мей, пише от своя страна британският вестник The Telegraph. Членовете на управляващата Консервативна партия на Великобритания започнаха да обсъждат въпроса за времето на отстраняването на Тереза Май от позицията на лидер на тори и премиер на страната, ако самата тя не се съгласи да подаде оставка преди следващите общи избори, които ще се проведат не по-късно от 2022 г.

Според вестника високопоставени членове на управляващата партия са на мнение, че ужасната предизборна кампания на консерваторите преди парламентарните избори през миналата година, в резултат на която Торите загубиха парламентарното мнозинство, предполагат, че Мей не трябва да води партията до изборите през 2022 г. Те вярват, че за да успеят да се противопоставят на настоящия лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, консерваторите ще се нуждаят от нов лидер със свежи идеи.

Но по отношение на непосредственото време за оставка на сегашния министър-председател, според вестника мненията се различават. Някои членове на кабинета на министрите вярват, че трябва тя незабавно да напусне поста на ръководител на партията и правителството, след като Обединеното кралство официално напусне ЕС на 29 март следващата година.

Други министри са съгласни да чакат настоящият министър-председател да подаде оставка до 2020 г., при условие, че на следващия конгрес на Торите, който ще се състои точно след една година, тя ще обяви датата на оттеглянето от поста си, както министър-председателят Тони Блеър предварително се съгласи да отстъпи поста си през 2007 г. на тогавашния финансовия министър Гордън Браун.

Според поддръжниците на подобна възможност Мей ще успее да стигне до крайната точка и на Брекзит, както и на евентуален преходен период, който обаче ще бъде налице само при условие, че в крайна сметка се постигне споразумение за излизане на Лондон от ЕС с определението на бъдещият формат на отношенията между Великобритания и ЕС. В този случай бъдещият лидер на торите ще има възможността, без да се разсейва от отношенията с Брюксел, да се съсредоточи изцяло върху вътрешните въпроси.

Според "Телеграф" Мей все още има "шепа верни привърженици" в кабинета, които вярват, че е способна да се бори на следващите избори, но ясно мнозинство от министрите смятат, че тя трябва да отстъпи премиерския пост на нова политическа фигура.

Същевременно редица източници на вестника, са уверени, че следващият консервативен лидер не трябва да бъде твърд поддръжник на Брекзит като бившия външен министър Борис Джонсън или ръководителя на евроскептиците Джейкъб Рийс-Мог. Последните, според тях, въпреки че са популярни сред широките маси на гласоподавателите, но в същото време не могат да твърдят, че консолидират цифри, които могат да сложат край на вътрешнопартийните борби.

Сред тези, пред които могат да открият перспективите за премиерския пост, са министърът на вътрешните работи Саджид Хавид, външният министър Джеръми Хънт, министърът за Брекзит Доминик Рааб, министърът на международното развитие Пени Мордон и бившият министър на вътрешните работи Амбър Ръд, според изданието.