Известният жест „ножица“ на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни изобщо не означава „победа“, както мнозинството погрешно смята.

Това каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Алексей Данилов в интервю за журналистката Наталия Мосейчук, информира "УНИАН".

По време на записа на разговора Залужни надниква в помещението, което видимо смущава журналистката. След кратък разговор с главнокомандващия Данилов се връща на мястото си за интервю и разказва за известния жест на Залужни.

Секретарят на СНБО обяснява, че жестът „Победа“ се показва с лицевата страна на дланта към събеседника.

Залужни обаче показа различен знак. Въпреки че пръстите са сгънати по същия начин като „ножица“, дланта е обърната с гърба напред. Според Данилов малко хора разбират разликата, но тя е важна.

„Когато все още са стреляли с лък, когато е имали стари войни ... и когато са взимани в плен, първото нещо, което са правили, било да отрежат фалангите на пръстите, така че да не могат да опънат лъка. Валерий Федорович показва точно по този начин и малко хора са обърнали внимание - това означава "Опъваме лъка и ще стреляме по вас", казва Данилов.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук