Съюзниците ще предадат на Украйна използвани версии на изтребителите F-16, които са били модернизирани през миналия век. ВВС на въоръжените сили на Украйна ще получат версията F-16 MLU.

Както съобщава Defence Express, не трябва да се отхвърля сценарият, че някои изтребители може да претърпят определени допълнителни модернизации в близко бъдеще.

„Всички F-16 на Нидерландия и Дания са модернизирани от средата на 90-те до средата на 2000-те години като част от програмата Mid-Life Update - MLU и също така са редовно обслужвани, за да се удължи техният експлоатационен живот.

- F-16 MLU се различава с това, че радарът е заменен с AN / APG-66 (V) 2, който има обхват на откриване на целта до 110 km. А за използването на високоточни оръжия  е добавена възможност за поставяне на контейнери от вида Lantrin или Litening“, пишат експертите.

Отбелязва се, че версията F-16 MLU значително отстъпва на най-новата версия F-16V Block 70/72, но все пак е мощна машина, която може да изпълнява сериозни задачи. Важно е, че дори използвани изтребители от този тип могат да служат дълго време.

„F-16 се доказа като повече от издръжлива машина, която, благодарение на добре разработени програми за модернизация и удължаване на експлоатационния живот, ще бъде на въоръжение още дълго време.

- В същото време дори в Съединените щати тези изтребители ще бъдат на въоръжение до 2050 г. И става въпрос за F-16C / D, които започнаха да се произвеждат в средата на 90-те години“, отбелязват специалистите.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук