Руската зенитно-ракетна система С-400 "Триумф", подобно на американската MIM-104 “Пейтриът”, не е в състояние да се справи с атака, наподобяваща тази, която през септември беше извършена в съоръженията на “Сауди Арамко” в Саудитска Арабия.

За това пише Defense News, цитирана от "Поглед инфо".

"С-400 също, подобно на MIM-104 “Пейтриът”, не е проектирана да поразява ниско летящи цели”, коментира Стивън Бъчи, бивш заместник-ръководител на Пентагона по национална отбрана, гост-служител в аналитичния център на фондация “Херитидж”.

Според него произведената в САЩ система за противоракетна отбрана MIM-104 “Пейтриът” „е проектирана да спира високолетящи самолети и големи балистични ракети, докато дроновете и крилатите ракети с малък обсег летят твърде ниско, за да бъдат ефективно засечени“ от такъв комплекс.

Според експерта “само разнообразни, многостепенни и интегрирани системи за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) могат да се справят с всички видове атаки”.

През септември бившият ръководител на Израелската организация за противоракетна отбрана Узи Рубин заяви, че руската зенитно-ракетна система “Панцир-С1” ще бъде подходяща за унищожаване на ниско летящи ракети и дронове.

Превод: В.Сергеев