Руският флот ще е първият, който инсталира хиперзвукова оръжейна система на своите кораби и подводници, следва от оценките на американските военноморски анализатори.

Според техни предварителни данни, Русия ще завърши тестовете на новата хиперзвукова крилата ракета "Циркон" догодина, съобщава Popular Mechanics.

Руската хиперзвукова крилата ракета "Циркон" ще може да лети със скорост над 10 000 км в час, а тестовете ще бъдат завършени през следващата година, пише Popular Mechanics.

В същото време ракета от този тип може да се използва за нанасяне на светкавични удари по цели на сушата или ударни групи самолетоносачи, "унищожавайки ги за минути", посочва изданието.

Военноморският анализатор Х. И. Сътън, пише във "Форбс", че първото изстрелване на ракетата "Циркон" от подводница е планирано за следващата година.

Според него тестовете ще се проведат с новата многоцелева ядрена подводница на руския флот К-561 "Казан".

Сътън вярва, че Русия е много напреднала в технологията за създаване на хиперзвукови ракети и ще бъде първата страна, която е способна на реална бойна употреба на хиперзвуково оръжие.

Хиперзвуковото оръжие лети към целта със скорост от 5 до 10 Мах. Крейсерната скорост на "Циркон", според Popular Mechanics, ще бъде около 8 Мах.

Ракетата лети на височина 30-40 км, където въздушното съпротивление е ниско.

Такава височина на полета може значително да увеличи обхвата и скоростта на ракетата. Предвижда се да се замени тежката противокорабна ракета P-700 "Гранит" с тази.

Според Popular Mechanics, "Циркон" е двустепенна ракета. Според непотвърдени сведения, полетът на ракетата е от 400 до 1000 километра.

Предвижда се хиперзвуковите ракети "Циркон" да бъдат включени във въоръжението на ядрените подводници от пето поколение на проекта "Хъски".

Такива ракети ще бъдат включени и в обхвата на оръжията на тежките ядрени ракетни крайцери "Петър Велики" и "Адмирал Нахимов" на проект 1144 "Орлан", както и подводниците "Проект 885М".

Мултифункционален радар SPY-1, монтиран на крайцери и разрушители на ВМС на САЩ като Ticonderoga и Arly Burke, според Popular Mechanics, ще може да открие "Циркон" на разстояние не повече от 192 мили.

В този случай времето от момента, в който обектът е открит до откриването на огън от противоракетните ракетни системи за корабите на ВМС на САЩ ще бъде не повече от две минути.

Именно през този период бойните екипажи ще трябва да класифицират целта, да я заловят по един или друг метод и да открият огън, за да атакуват "Циркон" в зоната на съответната система за ПВО.

 

От друга страна, ако "Циркон" в непосредствена близост до целта от голяма надморска височина премине в режим на пикиране и след това продължи полета си на изключително ниска височина, тогава вероятността подобна цел да бъде унищожена от практически всеки флот на света ще бъде нулева.

В този случай "Циркон" ще лети на височина около 60 метра, а обхватът за откриване и стрелба с радари на корабите на ВМС ще бъде само 34 мили.

При този сценарий на бойните екипажи на атакувания кораб остават по-малко от двадесет секунди, за да уловят целта, да открият огън и да ударят "Циркон" поне на близката граница на засегнатия район. Такива интервали от време правят успешното унищожаване на хиперзвукова цел много малко вероятно.

 

Въпреки това, не всичко е загубено, според Popular Mechanics, отбелязвайки, че може се да увеличи времето, като се постави електронното оборудване на по-голяма надморска височина. Това ще позволи откриването в значително по-големи граници.

Друга полезна мярка, според Popular Mechanics, е автоматизирането на отбранителната система на кораба, което позволява на изкуствения интелект да реагира на ракетните заплахи автоматично, без участието на човек в контролния цикъл.

Това обаче е "рисковано предложение, ако се водят военни действия, където може да присъстват граждански кораби и самолети".

 

Според автора на материала, "Циркон" е много трудно да се контролира при такива високи скорости. В този случай, според изданието, са възможни сериозни грешки.

Този проблем обаче се решава от само себе си, ако е снабден с термоядрена бойна глава. В този случай вероятността за пропуск не е критична.

Голяма тревога предизвиква фактът, пише Popular Mechanics, че "Циркон" потенциално би могъл да бъде използван за провеждане на така наречените "удари обезглавяване" срещу военно-политическото ръководство на САЩ, което би подкопало способността за отмъщение в ядрена война.

Сценарият "обезглавяване" предполага, че руските подводници започват внезапна ядрена ракетна атака, която опустошава Вашингтон, дори преди ръководството на САЩ да нареди отговор.

 

Правителството на САЩ вече е доста притеснено от заплахата от масов удар от дозвукови крилати ракети, летящи на изключително ниска височина.

За да се противодейства на тази заплаха, Системата за обединена отбрана срещу този тип оръжие използва радарно разузнавателно оборудване, разположено на голяма надморска височина. Тази система се нарича JLENS (Съвместна система за наземна атака с крилати ракети с вдигнати мрежови сензорни системи).

JLENS се състои от два балона, оборудвани с радари, разположени на 10 000 фута над източното крайбрежие на САЩ, които наблюдават ниско летящи крилати ракети.

Как американското военно и политическо ръководство планира да се защити от "удар обезглавяване" с хиперзвукови крилати ракети, все още не е известно.

 

На 1 март 2018 г. в съобщение до Федералното събрание Владимир Путин представи най-новите видове руски оръжия, които нямат аналози в света, пише "Газета.ру".

Това са тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат", ядреното торпедо с далечен обсег "Посейдон", крилатата ракета "Буревестник" с ядрен реактор, авиационната ракетна система "Кинжал", лазерно и хиперзвуково оръжие. "Циркон" е една от шестте нови оръжейни системи.

Съветникът на Министерството на отбраната на Руската федерация Андрей Илницки и член на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика на Руската федерация Александър Лосев смятат, че значението на критичните технологии в областта на националната отбрана рязко нараства за Русия в настоящата ситуация.

Това обяснява акцента на Русия върху развитието на армията и научно-технологичния потенциал.