Европейският съюз може да забрани социалната мрежа Туитър от 25 август, ако нейното ръководство не спазва европейските изисквания по отношение на борбата с дезинформацията. Това съобщи в понеделник министърът - делегат по цифровия преход и телекомуникациите на Франция Жан-Ноел Баро, цитиран от AFP.

"Туитър ще бъде забранен в ЕС, ако не спазва нашите правила", заяви министърът делегат: "В края на лятото ще влязат в сила правилата за социалните мрежи и пазарите, които предполагат задължително модериране, премахване на нелегални материали, които им се докладват“.

Баро уточни, че ще има забрана за насочена реклама към непълнолетни, както и "ангажимент за активна борба с дезинформацията“, предаде "Фокус".

"Тоест ще е необходимо да се предоставят доказателства (за надеждността на докладваната информация, при липсата на които ще бъдат наложени много сериозни глоби, а ако инцидентът се повтори, забрана за дейности в ЕС").

Мъск с драстични мерки заради фалшивите новини на "Белингкат" и Христо Грозев

Ако Туитър не спазва тези правила, вече няма да е добре дошъл в Европа“, заяви министърът-делегат, "В допълнение към доброволния кодекс (на ЕС срещу дезинформацията онлайн), от 25 август ще влязат в сила правила, които ще задължат големи платформи за борба с дезинформацията“.

Баро призна, че Туитър играе важна роля в обществения дебат, но изрази мнение, че дезинформацията, разпространявана в социалната мрежа, представлява заплаха за самия дебат и европейската демокрация.

Той подчерта, че ЕС няма да принуждава социалните мрежи и други дигитални платформи да носят отговорност за всички публикувани съобщения, защото "това е безсмислено и нарушава свободата на словото“. "Но ние ще изискваме от тях да предприемат определени мерки.

 Тоест, те ще трябва да премахнати незаконните материали възможно най-скоро, за да не разпространяват дезинформация“, обясни Баро.

Заплахите на ЕК срещу Туитър

В събота офисът на европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон излезе с изявление, заплашвайки да предприеме правни действия срещу Илон Мъск за решението на Туитър да се оттегли от така наречения доброволен кодекс на ЕС срещу дезинформация онлайн.

Еврокомисарят припомни, че съгласно Закона за цифровите услуги от 25 август борбата с дезинформацията в мрежата става задължителна.

През юни 2022 г. ЕК подписа с 34 онлайн организации актуализиран Кодекс за борба с дезинформацията. Сред подписалите са Мета, Гугъл, Туитър, ТикТок, Майкрософт. В основата на документа е създаването на мрежа от фактчекъри, които ще получат практически неограничени възможности за сортиране и изключване от онлайн средата на информация, която ще считат за дезинформация.

Актуализираната версия на Кодекса за борба с дезинформацията има за цел да премахне дезинформацията от системите за предлагане на рекламно съдържание, да създаде алгоритми за откриване на дезинформация и да предостави подобрени инструменти за потребителите да етикетират съдържанието като дезинформация.

Освен това ЕК свърза кодекса със Закона за цифровите услуги (DSA), който позволява на регулаторите в ЕС да налагат глоби на компании до 6% от общия им оборот.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук