Германското правителство се опитва да намери верния тон в общуването с Русия, пише немското списание Der Spiegel в публикацията „Röttgen warnt vor "sprachlichen Verschärfungen"”. Реториката на новия външен министър на ФРГ Хайко Маас предизвика в страната оживена дискусия и ред критични бележки дори в неговата партия.
По този повод се изказал председателят на комитета по външна политика в Бундестага Норберт Рьонтген, който предпазва колегите си от излишно изостряне на тона в диалога с Москва. „Не е нужно без необходимост да затрудняваме диалога с Москва. Доколкото всичко това е достатъчно сериозно, ние трябва да се откажем от словесното изостряне” – заявил парламентаристът пред Der Spiegel.
 

Изданието припомня, че преди Хайко Маас твърдял, че Русия действа „все по-враждебно” и се изказал против отмяната на антируските санкции на Запада, докато Москва не изпълни задълженията си.
 
В СДПГ продължава дискусията по повод курса на партията в руската политика. Налага се мнението, че диалогът с Москва трябва да продължи, но и критиката не трябва да секва. Въпросът е само на кое да се прави акцент – на критиката или на диалога, пише списанието.
 
Превод и редакция: БЛИЦ