Децата на журналистката Анна Политковская заявиха на днешното заседание по делото за нейното убийство, че през последните пет години преди смъртта си майка им е получавала заплахи.
Както съобщи Интерфакс, 30-годишният син на Политковская Иля заяви пред Московския окръжен военен съд, че заплахите срещу майка му са били свързани с нейни публикации. “Публикациите нееднократно предизвикваха реакцията на официалните власти, ставаха повод за образуване на углавни дела”, каза Иля Политковски. По думите му майка им се е опитвала да спестява тази информация на децата си и я е споделяла само с “доверени хора от вестника”, но понякога сведения са стигали и до семейството, предаде Newsru. От своя страна дъщерята на журналистката Вера Политковская, която към момента убийството е живеела с майка си, съобщи в съда, че преди смъртта си Политковская “е видяла нещо”. По думите на дъщерята майка й я е предупреждавала, че е срещала във входа странни хора, които по-рано не била виждала. Политковская предупреждавала дъщеря си да бъде по-внимателна.
Журналистката от “Нова газета” Анна Политковская беше застреляна на 7 октомври 2006 г. във входа на сградата, в която живееше. Обвинения за убийството й са повдигнати на Сергей Хаджикурбанов и на братята Джабраил и Ибрахим Махмудови. На Павел Рягузов пък е повдигнато обвинение в извършени по-рано заедно с Хаджикурбанов престъпления – изнудване и превишаване на длъжностните правомощия. /БЛИЦ