От години има улики, че от военната си база в германския Рамщайн американската армия извършва съмнителни операции по света. Съдът в Мюнстер сега призова Германия да следи по-отблизо какво точно се върши там. Deutsche Welle

Военновъздушната база Рамщайн не е обикновено военно летище. Базата е разположена на площ от 1400 хектара и е главна квартира на американските ВВС за Европа и Африка. Тук е разположена и наземна станция за сателитни и радио-релейни връзки, които осигуряват оспорваните в международното право операции с дрони, водени от американците в Африка, Близкия изток и други части на света.

Военновъздушната база Рамщайн в югозападната част на Германия е най-голямата американска военна база извън САЩ. В и около нея живеят 50 000 американци, от които 8000 са военнослужещи. Базата е нещо като малък град, една малка Америка, създадена за воденето на войни.

Военновъздушната база обаче не е екстериториална област, в която американците да могат да правят каквото си искат. Всичко, което се случва тук, е подчинено на германското законодателство. По принцип. Въпреки това в миналото германските власти често си затваряха очите, когато ставаше дума за определени действия на американците в Рамщайн.

Основна роля във войната с дрони

Това становище застъпиха наскоро и съдиите от Върховния административен съд в Мюнстер. Те подложиха на критика бездействието на германското правителство по отношение на американските войни с дрони и отправиха предупреждение към Берлин за нуждата от по-строг контрол. Жалбата срещу американските военни действия с дрони беше внесена в съда от трима йеменски граждани, които са загубили свои близки в родината си след нападения с американски дрони.

В съдебното решение от Мюнстер се казва следното: "Чрез съответни мерки, Федералната република е длъжна да се увери, че САЩ спазват международното право в атаките си с дрони в Йемен". Доказано е, че по време на тези атаки, които се направляват дистанционно, са били убити не само предполагаеми терористи, но и невинни граждани.

Още преди близо четири години американецът Брендън Брайънт подаде сигнал пред разследващата комисия на Бундестага, че базата в Рамщайн играе основна роля в американските войни с дрони. Бившият навигатор на безпилотни самолети е проследявал направляваните от него полети на монитор в САЩ. Той обаче твърди, че всички данни, необходими за въпросните полети, са преминавали през релейната станция на базата Рамщайн в Германия.

Все повече германски политици виждат в съдебното решение от Мюнстер потвърждение за своите опасения. Експертът по въпросите на отбраната от фракцията на Зелените Тобиас Линднер заяви за ДВ следното: "Германското правителство трябва да предприеме всички необходими мерки, за да принуди САЩ да ползват своите военни бази в Германия в пълно съответствие с действащите германски закони".

Говорителят на ГСДП по въпросите на отбранителната политика Фриц Фелгентрой очаква "германска страна да проявява по-високо самочувствие в споровете със световната сила САЩ". Колегите му от ХДС/ХСС гледат малко по-различно на нещата. Анита Шефер например, в чийто избирателен район се намира базата Рамщайн, отхвърля обвинението, че Германия също носи отговорност за американските атаки с дрони. "Няма как да се твърди, че Германия участва в тези операции, само защото данните, които са необходими за тях, преминават през германска територия", казва тя. Досега федералното правителство не е коментирало решението на съда в Мюнстер. Решение за обжалване засега не е взимано.

Рамщайн е от изключителна важност за САЩ

Винаги, когато американците прехвърлят войски, техника и оръжия към някоя точка в света, те използват военната база в Югозападна Германия. А когато американски войници бъдат ранени по време на чуждестранна мисия, те първо се транспортират до базата в Рамщайн, откъдето се изпращат в американската военна болница в съседния град Ландщул.

Това е най-големият американски военен лазарет извън САЩ. С други думи - базата Рамщайн е просто незаменима за американците. Това се отнася и до операции, които американците извършват с или от името на своите европейски партньори. Същото обаче се отнася и до войните, които САЩ водят самостоятелно – често пъти със съмнителни методи.

В Рамщайн се случват и други съмнителни неща

Преди две години германски и източноевропейски медии информираха за американски оръжейни доставки за сирийските бунтовници. Твърди се, че и тези доставки са били извършени през базата в Рамщайн. А това би представлявало нарушение на германския закон за контрол над оръжията. Поради липса на доказателства обаче, не се стигна до разследване. Прокуратурата в Кайзерслаутерн съобщи през февруари 2018 година, че "журналистическите заключения не изглеждат неправдоподобни, но че липсват конкретни доказателства за подобни оръжейни доставки".

И други предварителни разследвания за съмнителни действия в базата Рамщайн бяха прекратени на бърза ръка. През февруари 2003 година ЦРУ отвлече един имам от Милано и през базата в Рамщайн, го прехвърли до таен египетски затвор за изтезания. Прокуратурата в Цвайбрюкен прекрати разследването си по случая през 2008 година, защото уж не можела да се установи самоличността на похитителите. Година по-рано обаче в Италия бяха осъдени задочно 23 агенти на ЦРУ по повод същия случай. Излиза, че италианците са знаели имената им. Правителството в Рим тогава очевидно пое риска да развали добрите си отношения със САЩ, а Берлин се побоя да го стори.

Откакто стана известна историята с дроните, съюзът за мир "Stopp Air Base Ramstein" получава все повече подкрепа. Междувременно 17 000 души са подписали петицията за прекратяване на операциите с дрони. А през юни ще се протестира цяла седмица срещу базата Рамщайн. И то за трети пореден път. Решението на съда в Мюнстер даде нов тласък на движението за мир.