Актуални проучвания показват, че по времето на комунизма основно направление в работата на чехословашката Държавна сигурност са били провокациите срещу еврейската общност. Подробности в материала на Килиан Кирхгеснер за Дойче веле.
Пазенето на пълна тайна бе неписан закон за евреите в бивша Чехословакия, както си спомня Иржи Даничек: "Всеки имаше определен кръг от хора, с които можеше да разговаря открито. С всички останали човек разговаряше, внимавайки да не си отваря устата прекалено много. Знаехме, че всеки от нас рано или късно ще бъде привикан на някакъв разпит."
ДС с доносници във всички еврейски групи

Иржи Даничек, който днес е председател на Федерацията на еврейските общини в Чехия, отбелязва, че на хартия е имало религиозна свобода, но на практика са се полагали усилия за изолиране на евреите. Онджей Кутек от пражкото Министерство на вътрешните работи, който от години проучва архивите на Държавна сигурност, казва, че главна цел е била регистрацията на абсолютно всички чехословашки евреи, плюс биография, професия и лични контакти:
"Властите търсеха най-систематично евреи сред опозиционерите и естествено откриха някакви. Така бе създадена легендата за "еврейската заплаха". Стигна се дотам, че според една версия Пражката пролет била резултат на ционистко съзаклятие."
Репресиите на ДС задушиха разгръщането на еврейския живот
Един тогавашен свидетел си спомня, че не е имало нито една еврейска община или учреждение, което да не е било инфилтрирано от агенти и доносници. След края на комунизма това се оказва най-големият проблем за общините: кой може да поеме ръководството на еврейските общини, има ли изобщо някой, който да не е бил опетнен по някакъв начин? Ето какво казва Франтишек Баняи, който от четири години насам оглавява еврейската общност в Прага: "От всеки бе поискано заявление, че поне не е сътрудничил доброволно. Спомням си обаче един случай, при който един евреин е бил принуден да подпише декларация за сътрудничество с Държавна сигурност. Имаше разбира се и такива, които са правили мръсотии от чист фанатизъм."
Баняи подчертава, че и при комунизма светът не е бил черно-бял. И тъкмо това превръща подхода към близкото минало в такъв сложен проблем за чешките евреи. /БЛИЦ