Дезертьори от венецуелската армия призоваха САЩ и техните десни латиноамерикански съюзници да им предоставят оръжия, които да използват срещу демократично избраното правителство, пише електронното издание на радикално лявото британско издание Morning Star.

Двама бивши войници, пише изданието, които говориха във вторник с репортер от американският корпоративен медиен гигант CNN на неизвестно място, заявиха, че искат да въоръжат други дезертьори вътре в страната, които подкрепят самоназначилия се за „временен“ президент Хуан Гуайдо. „Като венецуелски войници отправяме искане към САЩ да ни подкрепят, в логистичен план, с комуникации, с оръжия, за да можем да реализираме венесуелската свобода“, каза бившият лейтенант Карлос Гилен Мартинес. „Ние не казваме, че се нуждаем само от подкрепата на САЩ“, добави бившият лейтенант Джошуа Идалго Азуае, „но също така и от тази на Бразилия, Колумбия, Перу, всички братски държави, които са против тази диктатура“. По-късно в интервюто, отбелязва вестникът, като посочва, че това не отговаря на възгледите на обикновените венецуелски граждани, двамата войници подчертаха, че не искат „чуждо правителство да нахлуе в страната ни“.

„Ако имаме нужда от нахлуване, то трябва да бъде от венецуелски войници, които наистина искат да освободят Венецуела“, подчерта Азуае. Върховният съд на Венецуела издаде забрана за пътуване срещу Гуайдо и се опита да замрази банковите му сметки. „След решението, г-н Гуайдо - който се издигна от политическа неизвестност до международна знаменитост, след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс го помаза за президент миналата седмица – „туитна“ на своите поддръжници да излязат на улицата“, продължава „Морнинг Стар“. „Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън – ястреб, заяви пред ужасно дясната Fox News, че администрацията на Тръмп работи с големи корпорации, за да се заеме с петрола на Венецуела“, отбелязва изданието.

„Сега разговаряме с големи американски компании… мисля, че се опитваме да стигнем до същия краен резултат тук. „Това ще направи голяма разлика за Съединените щати икономически, ако можем да накараме американските петролни компании наистина да инвестират и да разработят петролните възможности във Венецуела“. „Туитът“ на президента, пише радикално левият вестник, гласи: „[Президентът Николас] Мадуро е готов да преговаря с опозицията във Венецуела след санкциите на САЩ и прекъсването на приходите от петрол. „Гуайдо е обект на нападение от Върховния съд на Венецуела. Днес се очаква масов протест. Американците не трябва да пътуват до Венецуела до следващо нареждане“.