Варшава не е посрещнала топло германския канцлер Ангела Меркел, а полският президент Анджей Дуда е оскърбил германската си колежка, като е отказал да се срещне с нея, съобщава вестник „Ди Велт“.

Авторът на статията Филип Фриц пише, че според негови източници срещата на Меркел с Дуда е била планирана предварително, но германският канцлер е трябвало да промени програмата на посещението след пристигането си във Варшава.

"Разбира се, малко по-късно тя е получила букет цветя от министър-председателя Матеуш Моравецки в парка Лазенки, но президентът Дуда, който според протокола се явява първият човек в държавата, не е приветствал Меркел", пише в публикацията.

„Ди Велт“ отбелязва, че няколко дни преди пристигането на Меркел полските медии са съобщили, че срещата с Дуда може и да не се състои, тъй като последният е трябвало да присъства на възпоменателни церемонии в Катовице.

Авторът подчертава, че по време на "прощалната обиколка" канцлерът е била приета от президентите на САЩ и Украйна, които не са членове на ЕС, Джо Байдън и Владимир Зеленски, докато лидерът на Полша, член на Европейския съюз, е отказал да се срещне с нея.

Според Фриц по този начин полската страна е решила да отговори на Меркел, че не е поканила Дуда на правителствените консултации в Берлин.

Журналистът е заявил, че никоя от страните от ЕС не се отнася към Полша толкова студено, колкото Германия, а постъпката на Варшава е обида, свидетелстваща за конфликт между двете държави.

Немското издание отбелязва, че Полша е изпреварила Италия по отношение на търговията с Германия и е на пето място в списъка на търговските ѝ партньори, но в политическо отношение Варшава и Берлин "нямат какво да си кажат".

Между страните има все повече разногласия, полските медии превръщат Германия във враг и като цяло Варшава все по-често обсъжда възможността за напускане на Европейския съюз.

Превод и редакция: БЛИЦ