Германия възнамерява да отговори „умно и болезнено“ на американската заплаха от санкции във връзка със „Северен поток 2“. Един от лидерите на фракцията на ГСДП, Карстен Шнайдер, нарече поведението на САЩ саботаж.

Той призова за завеждане на дело в американските съдилища срещу политиките на конгреса, които нарушават международното право. Заплахите от САЩ да наложат санкции на германските участници в изграждането на нов газопровод през Балтийско море може да имат правни последици. Германските депутати настояват да се предяви иск в американските съдилища. И не може да се каже, че тази стъпка е безполезна.

Последните заплахи от правителството на САЩ към германските участници в руския газопровод "Северен поток 2" предизвикаха бурна реакция в Бундестага.

"Съединените щати участват в опасна спирала в отношенията със своите трансатлантически партньори и все повече заплашват политическите и икономическите отношения с Германия и Европа", заяви лидерът на ГСПД Карстен Шнайдер.

Представители на три американски министерства миналата седмица рязко засилиха натиска върху европейските, по-специално германските компании, участващи в проекта "Северен поток 2". Представителите на концерните бяха поканени на индивидуални разговори, по време на които беше показан рискът от налагане на санкции срещу тях.

Американският държавен секретар Майк Помпео също издаде съответното "предупреждение" предвид закона за санкциите на САЩ. Законът за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA) има една единствена цел: да предотврати изграждането на вече 96% завършения газопровод между Русия и Германия.

„Умни и болезнени отговори“

Според САЩ, Европа рискува да изпадне в твърде голяма и стратегически опасна зависимост от руските енергийни ресурси. Германските и европейските политици обаче отхвърлят тази позиция.

Депутатът Шнайдер е убеден, че „явните заплахи не са нищо повече от активен саботаж на европейските интереси в енергийния сектор“.
Лидерът на фракцията на ГСДП призова федералното правителство да се възползва от настоящото германско председателство на Европейския съвет за бързо увеличаване на „устойчивостта на Европа към санкции“: „Германия и Европа, най-големият вътрешен пазар в света, не могат да позволят на другите да ги третират като васали“.

Шнайдер призова за "умен отговор, който ще бъде болезнен за американските износители". В допълнение, според него на европейско равнище трябва да се мисли за „как бихме могли да подкрепим европейските компании, които са заплашени от санкции“.
Като една от тези мерки депутатът счита обжалването пред американските съдилища с искове срещу политиката на администрацията на САЩ и Конгреса, което нарушава международното право.

Европа трябва да действа суверенно

Депутатът от ГСПД подчерта, че Съединените щати са заинтересовани да наложат своя шистов газ на европейците, който те ще доставят на европейския пазар от танкери под формата на ВПГ. По-специално, това ще бъде и така нареченият "свързан газ" - страничен продукт от производството на петрол в Тексас, който сам по себе си е с висока стойност дори на вътрешния американски пазар.

Освен това в Европа американският втечнен природен газ не може да се конкурира с газопроводния природен газ поради високите транспортни разходи.
"Европа трябва да реагира суверенно и уверено на новата разрушителна и изключително фокусирана върху собствените енергийни интереси политиката на САЩ", - каза Шнайдер. Според него не трябва да се забравя, че икономиката на САЩ „в много стратегически важни отрасли сама по себе си е силно зависима от продуктите и ноу-хау на европейските компании“.

Според Ото Лухтерханд, експерт от Юридическия факултет на Хамбургския университет и Ориенталския институт във Висмар, „ако икономическите компании, регистрирани в Германия, отидат до американски съдилища с искове, това няма да бъде безплоден ход“.

Той уточни, че последните решения на Върховния съд на САЩ „могат да се считат за доказателство, че понятието за извънтериториална компетентност трябва да се тълкува в доста ограничен обхват“. И съдилищата на по-ниските инстанции могат да се ръководят от този момент при вземане на решения.
Превод: В. Сергеев