Често може да се видят толкова порутени къщи, че при вида им архитекти се удивяват как до сега не са рухнали. Същото може да се каже за НАТО – уж най-боеспособния отбранителен съюз в световната история – след завършване на най-големите военни маневри от времето на Студената война, пише вестник Die Zeit.
„Би било „милост” от страна на военните експерти на Москва по отношение на Алианса, ако те са възприели ученията на НАТО „Анаконда” като заплаха, счита авторът на публикацията Йохен Битнер. Тези звуци, които Алиансът издаваше по време на военните маневри в Полша, приличаха по-скоро на скърцане и охкане. Както политически, така и във военен план обещанието на НАТО да дойде да спасява всеки член на блока, изглежда крайно крехко” - отбелязва той.

В случай на нахлуване на руски войски в Балтика НАТО може само да отвоюва завладените територии. Този опит обаче ще се обърне в „катастрофа” за Северноатлантическия пакт. До този извод дошли експертите на американския изследователски център RAND Corporation. „Като цяло пехотата на НАТО няма да е в състояние дори да отстъпи. Тя ще бъде унищожена” – счита Битнер.

Командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, както и други представители от НАТО, не оспорват изводите на американските анализатори, отбелязва авторът. „Ни радиовръзка, нито електронната поща са сигурни. Аз изхождам от предположението, че всички съобщения, които изпращам от своя Blackberry, още някой ги чете” – твърди генералът.

Трудно е да се повярва, че „имперският агресор НАТО”е в състояние да обкръжи Русия, пише Битнер. За 20 г. съвместни операции зад граница „западният алианс така и не се научи да действа като един отбор. НАТО представлява съвкупност от национални и технически островчета – следствие на това той отстъпва в структурен план на такава централизирана военна държава като Русия.

Превод и редакция: БЛИЦ