Изследователи от Академията на науките в Якутия и руското географско дружество трябваше да се борят с полярна мечка, за да спасят невероятно ценна находка - труп на "златен" мамут на възраст около 50 000 години.

Перфектно запазеният труп на мамута с вълна и меки тъкани бил намерен в северната част на остров Котелни, Якутия. 

Учени отишли да изследват животното, но на място открили, че да се извлече тялото на мамута от вечната замръзналост, без да се повреди, не е толкова лесно. Изследователите трябвало да изучат трупа вътре в самата замръзналост, без да го вадят.
 Една полярна мечка обаче не била толкова деликатна. Тя отишла една вечер в лагера и се опитала да измъкне мамута от земята. За да спасят ценната находка, учените не се страхували да се изправят срещу опасното животно. 

"Водачът ни погледна към шатрата и видя полярна мечка, впила зъби в крака на мамута с цел да я извлачи от вечната замръзналост. Той изкрещя и вдигна много шум, дори произведе няколко изстрела с пистолет. Тогава мечката избяга", споделя един от изследователите.
 Между другото мамутът е кръстен "златен" заради необичайния цвят на козината му. "Когато извадихме парче от козината и я измихме, се появи златисто - много красива гледка", добавя ученият.

Превод: БЛИЦ