Ужасяващо видео, на което младежи брутално ритат и тъпчат паднала на земята полицайка и шефа ѝ, шокира цяла Франция, предадоха местните медии. Успоредно с това хулигани вилняха в новогодишната нощ в страната, запалиха над 1000 коли нападаха пазители на ред.

Клипът на побоя е заснет от самата банда на насилниците в парижкото предградие Пампинисюр-Марн рано сутринта на 1 януари. Впоследствие те се похвалиха, като разпространиха видеото в интернет.

Около 100 души започнали да се бунтуват, след като не били допуснати на частно парти. 20 от тях дори нахлули в магазина, където се провеждал купонът Патрулната двойка била извикана да сложи край на сбиване на улицата, но впоследствие била подмамена и се оказала обект на атака от над 50 души. Полицейската кола е била преобърната, а намиращите се в нея служители измъкнати навън и жестоко били.

В един момент мъжът полицай изважда пистолета от кобура, но не произвежда изстрел. Преди това той неуспешно се опитва да защити себе си и колежката си с флакон сълзотворен газ. Двамата имат сътресение на мозъка. Мъжът е със счупен нос, а жената е със следи от юмруци по лицето.

Насилието приключило с идването на полицейски подкрепления, при което голямата част от нападателите избягали. Трима от тях се издирват. Ранените полицаи няма да могат да изпълняват служебните си задължения в продължение на най-малко 10 дни.

Побоят над органите на реда, който бе разпространен в социалните мрежи, предизвика вълна от възмущение. В гневно обръщение президентът Еманюел Макрон нарече нападението срещу полицайката „линч“ и се закани извършителите да бъдат заловени и наказани.

Вътрешният министър Жерар Коломб нарече атаките „недопустима диващина“ и добави, че „общество на насилие няма как да продължи да съществува“.
Подобни изявления направиха лидерите на всички големи партии в рядък момент на единство между политиците.

Хулигани са подпалили в новогодишната нощ във Франция 1031 автомобила, съобщи френското вътрешно министерство. При справянето с безредиците правозащитните органи са арестували 510 души. Палежите за ЧНГ са ритуални за вандалите. На миналата Нова година бяха повредени или унищожени 931 коли. Също на 1 януари е регистрирана и друга атака край Париж. В предградието Олне-су-Боа двама полицаи са били ударени няколко пъти, докато предотвратявали кражба на мотор. Бандитите са избягали, след като единият от служителите на реда дал предупредителни изстрели.