Американската компания Johnson & Johnson (J&J) ще плати 110 милиона долара като компенсация на жителка на щата Вирджиния, разболяла се от рак, след като ползвала козметична продукция на компанията.
Присъдата е произнесена от американския съв в град Сейнт Луис в щата Мисури. По думите на жената тя използвала всеки ден в продължение на 40 години продукт с талк, произведен от компанията.

През 2012 година била диагностицирана с рак на яйчниците, който се разпрострял и в черния дроб. Към момента минавала пореден курс на химиотерапия.

В заявлението си от J&J твърдят, че съчустват за заболяването на жената, но имат намерение да обжалват решението на сдъда. „Готвим се да оспорваме и продължаваме да настояваме, че продуктите на компанията ни са напълно безопасни”, се казва в изявление на фирмата, цитирано от Ройтерс.

Сумата от 110 млн. долара е рекордна за компанията, която в момента води дела по 2400 подобни искове от потребители.

Johnson & Johnson вече бе призната за виновна по обвинението в измама и скриване на информацията за това, че нейната продукция може да нанесе непоправима вреда на здравето. През февруари 2016 година съдът в Сейнт Луис задължи фирмата за плати 72 млн. долара глоби и компенсации на семейството на 62-годишната Жаклин Фокс, починала от рак на яйчниците. През май 2016 по подобно дело отново бяха платени 55 млн. долара на семейството на друга жена, също починала от рак.

Превод: БЛИЦ