Раждайте, без през това време да се лишавате от храна, посъветваха жените британски учени.
Те доказаха, че водата и лесно смилаемата храна по време на раждане не влияят на неговата продължителност и необходимостта от цезарово сечение. За изследването, публикувано в British Medical Journal, сообщает medportal.ru.
В изследването, проведено от учени от Кралския колеж в Лондон, са участвали 2 426 здрави жени, които раждат за първи път. Те били разделени на две групи: на първата група по време на раждане разрешили само да пият вода, а жените от втората група можели да хапват хляб, бисквити, плодове и нискомаслено кисело мляко, а също така да пият изотонични напитки и сокове.
Резултатите са били оценявани по много параметри, включително честота на спонтанните раждания, тяхната продължителност, честота на цезаровите сечения, усложнения и прочее. Съществена разлика между двете групи не е била установена.
На базата на тези резултати авторите на изследването препоръчват на акушерките, които по традиция забраняват на жените да ядат по време на дълги раждания, да не отказват храна на изгладнелите родилки, пише “РИА “Новости”. /БЛИЦ