Терорист от белгийско-марокански произход, задържан в затвора в Гуантанамо, ще съди Белгия за обезщетение от 50 000 евро. Това е съобщил негов адвокат, цитиран от местни медии. Муса Земури бил заловен през 2001 г. на границата между Афганистан и Пакистан, и бил предаден на САЩ.
Земури твърди, че след като бил изпратен в затвора в Куба, бил подложен на мъчения, за които Белгия е знаела. Затова той е подал оплакване до комитета на ООН срещу изтезанията. В жалбата се твърди, че белгийските власти били направили твърде малко в негова полза.

Отбелязва се, че комитетът на ООН не може да присъди обезщетение, но ако отсъди в полза на терориста, това би имало символично значение и би било използвано като основание пред съда. Медиите цитират днес откъси от писмо на друг джихадист от белгийско-марокански произход - Салах Абдеслам, останал единственият оцелял терорист от атентатите през ноември 2015 г. в Париж. В писмо до жена, с която си пишат, откакто той е в затвора, Абдеслам заявява, че не се срамува от себе си и не го е страх да заяви нещо, защото няма какво по-лошо повече да се каже за него.

Абдеслам иска хората да не му се възхищават като на идол, а да почитат Аллах. Той пита кореспондентката си дали е мюсюлманка и я приканва ако не е, да приеме исляма. Части от писмото са представени и в пресата във Франция в оригинал - с всички правописни и граматически грешки, допуснати от Абдеслам, отбелязва БТА.