С разполагането на войски в Беларус през ноември 2022 г. Кремъл се опитва да укрепи капацитета на Русия за обучение и да проведе информационна операция, насочена към Запада.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че сателитните снимки показват увеличаване на руското военно оборудване, включително танкове на 230-ия полигон за комбинирани въоръжения "Обуз-Лесновское" в Брест. Този брой се поддържа приблизително на ниво от една бригада.

В същото време мониторинговата организация "Беларуски гаюн" съобщи, че Кремъл е преместил там 15 зенитно-ракетни системи "Тор-М2" и 10 единици неопределено инженерно оборудване.

"Тези разположения подкрепят усилията на Русия да обучава, а не да се подготвя за бойни операции от Беларус. На 28 ноември украинският генерален щаб съобщи, че според него руските сили ще преместят неопределени елементи ("някои части") от Беларус в неопределен район, след като частите "придобият бойна способност", отбеляза ISW.

Съответните изявления показват, че загубите в боевете сред руските инструктори и стресът, свързан с мобилизацията, са намалили руския капацитет за обучение, което вероятно е увеличило зависимостта от Беларус по отношение на капацитета за обучение, обясняват експертите.

"Кремъл вероятно ще се опита да използва разполагането на руски войски в Беларус като информационна операция за фиксиране на украинските сили около Киев, за да предотврати използването им в южната и източната част на страната. Малко вероятно е беларуските войски да нападнат Украйна", допълва Институтът за изследване на войната.

Основни констатации на ISW:

  • Заявеното от Русия превземане на няколко малки села около Бахмут на 27 и 28 ноември не означава неизбежно руско обкръжаване на Бахмут.
  • Руските блогъри широко критикуват решението на руското министерство на отбраната да наложи строги митнически ограничения върху вноса на стоки с двойна употреба, което показва дългогодишно и широко разпространено недоволство от воденето на войната в Украйна.
  • Руските сили вероятно се подготвят да нанесат нова вълна от ракетни удари по Украйна през следващата седмица, но тази подготовка вероятно има за цел да подкрепи последния темп на ударите, а не да ги увеличи.
  • Руските сили продължиха да се борят с украинските контраофанзиви в района на Сватово, а руски източници съобщиха, че украинските сили продължават контраофанзивата западно от Кремена.
  • Руските сили постигат постепенни успехи на юг от Бахмут.
  • Руските сили продължават да укрепват позиции и да въвеждат мерки за сигурност в източната част на Херсонска област.
  • Украинските сили продължиха да нанасят удари по руски военни обекти и по критични логистични линии в Южна Украйна.
  • Руските въоръжени сили продължават да се сблъскват с проблеми, свързани с обучението и оборудването, както и с морални и дисциплинарни проблеми, като неуспехите на руската армия имат сериозни социални последици в страната.
  • Завоевателите продължават да се опитват да улеснят интегрирането на образователните системи в окупираните от Украйна територии в руската система.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук