Украинският генерален щаб заяви, че силите са завзели "стратегическата инициатива" в посока Бахмут и в момента провеждат настъпление в района. Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр съобщи, че украинските сили са напреднали 1200 м в посока Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) и 1500 м в посока Курдюмивка (13 км югозападно от Бахмут).

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний също заяви в телефонен разговор с председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили на 29 юни, че държат "стратегическата инициатива".

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

ISW по-рано писа, че украинските сили са спечелили инициативата на всяко ниво на война по почти целия фронт след превземането на Бахмут от руснаците на 21 май. Вероятно заявката, че притежават инициативата е за да сигнализират, че възнамеряват да я използват в по-голяма степен.

Военните проведоха настъпателни операции в най-малко два други сектора на фронта и според съобщенията са постигнали победи на 29 юни. Украинският генерален щаб съобщи, че са продължили настъпателни операции в западната Запорожка област и на административната граница между Запорожка и Донецка области. Украинският генерален щаб съобщи, че са постигнали частичен успех по линията Ровнопол-Володине (до 16 км югозападно от Велика Новосилка).

Руската федерация може би възнамерява да поеме официален контрол над Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" след нейния въоръжен бунт и да я превърне в държавно предприятие, въпреки че не е ясно дали Кремъл се е ангажирал с подобен курс на действие. Wall Street Journal съобщи, че руските власти са решили да поемат контрол върху дейността ѝ в чужбина.

Съобщава се, че руският заместник външен министър Сергей Вершинин е отлетял за Дамаск, за да каже на сирийския президент Башар ал-Асад, че "Вагнер" повече няма да действа като независима организация в Сирия и че персоналът се отчита в руската военна база в Латакия. Съобщава се също, че представители на руското външно министерство са казали на президента на Централноафриканската република Фаустин-Арчандж Туадера и малийското ръководство, че Вагнер ще продължи операциите в съответните им страни.

На 27 юни Путин заяви, че Кремъл "напълно финансира" и "напълно снабдява" групата, а руски официални лица може да използват съществуващия статут като държавно финансирана и доставяна организация, за да завършат официалното си национализиране.

Национализацията вероятно ще подпомогне усилията на руското Министерство на отбраната (МО) да включи съществуващия личен състав в редовните руски въоръжени сили чрез договори. Това вероятно няма драматично да наруши чуждестранните дейности и Кремъл може да е заинтересован да поеме де юре отговорност за операциите на "Вагнер" в чужбина, за да лиши групата от оставащ източник на влияние и независим паричен поток. ISW по-рано оцени, че споразумението, постигнато с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, много вероятно ще елиминира "Вагнер" като независим актьор, който е в сегашната си форма, но може да позволи на елементи от организацията да издържат.

Кремъл не е посочил, че възнамерява да национализира "Вагнер" и е възможно Путин все още да определя какъв курс на действие да предприеме, за да подчини групировката по-здраво под контрола на Кремъл.

Скорошни сателитни изображения може да са засекли активно строителство на нова база в Асиповичи, Беларус между 15 и 27 юни.

Тази дейност може да са само слухове за нова база. Това място е в рамките на 15 километра от голям полигон за обучение на белоруските комбинирани оръжия - съоръжение, до което персоналът на Wagner Group би трябвало да има достъп, за да обслужва беларуските военни в обучаваща и консултантска роля, която белоруските служители предполагат, че Wagner ще изпълнява.

Руското опозиционно издание Verstka съобщи на 26 юни, че беларуските власти изграждат база за 8000 бойци на групата "Вагнер" близо до Асиповичи. Полският вицепремиер Ярослав Качински заяви, че Полша очаква около 8000 бойци да бъдат разположени в Беларус.

По-нататъшното проучване на тази област на интерес с инструменти за събиране с по-висока разделителна способност може да осигури допълнителна яснота относно естеството на дейността в района и размера на силите, които може да са базирани там.

Персоналът обаче може да се разположи другаде в Беларус. Няма нищо особено уникално или интересно за потенциална база в Асиповичи.

Първоначалният доклад на Верстка показва, че групата Вагнер ще има множество лагери в Беларус. Беларус е домакин на много тренировъчни полигони и полеви лагери, които поеха 30 000 руски войници в началото на 2022 г. — много от които бяха на границата с Украйна в областите Гомел и Брест.

Групата в Беларус може да използва някои от тези съоръжения като бази, както и вместо базата, за която се говори в Асиповичи.

Бизнесмени, свързани с Кремъл, може би придобиват вътрешната медийна империя на Пригожин, вероятно като част от продължаващите усилия да унищожат репутацията му в Русия. Руското независимо издание The Bell, позовавайки се на източници, които си сътрудничат с компаниите на Пригожин, съобщи, че руската президентска администрация вероятно ще има пряк контрол върху медийните активи на Пригожин.

Източници отбелязват, че "личният банкер" на руския президент Владимир Путин Юрий Ковалчук може да придобие активи на медийната холдингова група "Патриот" на Пригожин и новинарското издание RIA FAN за неговата "Национална медийна група".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на 29 юни отказа да съобщи къде се намира армейският генерал Сергей Суровикин, което предизвика нови спекулации в руското информационно пространство. Песков можеше да отрече продължаващите спекулации за Суровикин, ако нямаше разследване срещу него.

Отказът на Песков предполага, че руски служители може да разследват Суровикин, тъй като обикновено отказват да коментират текущите разследвания.

Руският новинарски сайт Baza съобщи, че дъщерята на Суровикин, Вероника Суровикина, твърди, че руските власти не са арестували Суровикин и че той продължава да работи. Руски източници твърдят, че заместникът на Суровикин, генерал-полковник Андрей Юдин, отрича твърденията, че руски служители държат него и Суровикин в следствения арест Лефортово в Москва.

Руски блогър отрече задържането на Суровикин, но заяви, че Кремъл продължава разследването на членове на военното ръководство, близки до Пригожин. Руското опозиционно издание "Важни истории" съобщи, че двама техни източници, близки до руския генерален щаб и Федералната служба за сигурност (ФСБ), твърдят, че руските власти са разпитали Суровикин и са го освободили.

Западните наблюдатели продължават да спекулират за местонахождението на началника на руския Генерален щаб армейски генерал Валери Герасимов след бунта на Вагнер, въпреки че липсата му на публично появяване не е непременно показателно за сегашното му официално положение в руското военно ръководство.

Преди това Герасимов не се е появявал публично за дълги периоди от време, особено между лятото на 2022 г. и повторното му появяване през зимата на 2023 г. в седмиците, водещи до назначаването му за генерален командир на театъра.

Тези периоди на отсъствие предизвикаха спекулации, че Кремъл или го е сменил, или възнамерява да го смени като началник на Генералния щаб.

Кремъл и руското министерство на отбраната внимателно отговориха на тези предишни спекулации, като редовно потвърждаваха ролята на Герасимов като началник на Генералния щаб, въпреки че все още не са отговорили на последния кръг от спекулации, подхранвани от въоръжения бунт на "Вагнер".

Възможно е Путин все още да не е решил как да отговори напълно на бунта на "Вагнер", включително решения за потенциална ревизия на командния състав на руската армия или промени сред военното ръководство, които Путин предпочита. Докато отговорът на Кремъл на бунта не стане по-ясен, публичното отсъствие на Герасимов само по себе си не е показател за позицията му в руското военно ръководство.

ISW по-рано отбеляза, че участието на Герасимов или липсата на такова участие в публични срещи с Путин показва вероятната степен на благосклонност, на която Герасимов се е ползвал от Путин по време на войната в Украйна, но не и запазването или загубата на официалната му позиция.

Руски източници твърдят, че Кремъл на 28 юни е сменил ръководителя на Росгвардията на Калининградска област (Националната гвардия). Руски източници съобщиха, че ръководителят на Росгвардията на Мурманска област Виктор Галий е поел длъжността ръководител на Росгвардията на Калининградска област.

Съобщава се, че руските казашки въоръжени формирования подписват договори с руското Министерство на отбраната (МО) като част от по-големи усилия за формализиране за интегриране на нередовни сили в структурите на МО. Помощникът на руския президент Дмитрий Миронов заяви, че казашките доброволчески формирования "последователно" подписват договори с руското МО за участие в руската инвазия в Украйна по време на заседание на Президиума на Съвета по казашките дела на 27 юни.

Миронов отбеляза, че Русия трябва да създаде правни и организационни основи за формиране на казачеството като основа на мобилизационния резерв и да насърчи развитието на казашките доброволчески формирования като част от руските въоръжени сили. Атман (ръководител) на Всеруското казашко общество и депутат от Държавната дума Николай Долуда и други лидери на казашките общности присъстваха на срещата, за да обсъдят мерките за подкрепа на казаците, които се бият във войната, и техните семейства.

Атманът на казашкото въоръжено формирование "Терек" Виталий Кузнецов заяви на 22 юни, че "Терек" подписа договор с руското МО и вече е законно признат за професионални въоръжени сили.

Срещата на Кремъл с казашки организации на 27 юни вероятно имаше за цел да стимулира повече казашки части да подписват военни договори с руското МО. Въпреки факта, че руският президент преди това подкрепи казашките предложения за интегриране на казаци в руската Национална гвардия (Росгвардия) през 2021 г.

Ponars Eurasia съобщи, че 15 500 казаци са воювали в Украйна към февруари 2023 г. и че има 750 000 казаци, вписани в държавния регистър.

Семейства от руски въздушнодесантен полк, който действаше на източния (левия) бряг на река Днепър, се оплакаха, че руското военно командване е ангажирало техните роднини в ожесточени битки в неуточнена посока след разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа (KHPP) през юни.

Съпруги и майки на военнослужещи от 247-и десантно-десантен полк (7-ма гвардейска планинска дивизия на ВДВ) се обърнаха към губернатора на Ставрополския край Владимир Владимиров, заявявайки, че части от полка са били дислоцирани да се бият на неопределен фронт без боеприпаси и военна техника след позициите си бяха наводнени на източния бряг на Херсонска област. Съобщават, че полкът е претърпял големи загуби и че войниците му се нуждаят от медицинска помощ. В отговор на апела Владимиров обвини семействата в лъжа и заяви, че ситуацията е под контрол.

Ръководителят на комитета на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов внесе законопроект, който, ако бъде приет, ще освободи руските специални служби и руското МО от стандартните руски разпоредби за обществени поръчки. Руското опозиционно издание Sota съобщи, че този законопроект ще позволи на руското МО да прави нерегламентирани покупки от един доставчик.

На 28 юни руският кабинет на министрите одобри стратегията за развитие на производството на дронове до 2030 г.

Кабинетът на министрите определи пет цели в областите на разработване на дронове, включително подготовка на оператори на дронове, изграждане на инфраструктура - като летища - за дронове и провеждане на допълнителни изследвания в безпилотни дронове.

На 28 април Путин възложи на руски служители да развият руската индустрия за безпилотни самолети, вероятно като част от усилията на Кремъл постепенно да мобилизира руската отбранителна индустриална база.

Украински източници продължават да съобщават за обществени ограничения в окупираните територии. Украинският център за съпротива съобщи, че руските окупационни служители забраняват на жителите на окупираната от Русия Украйна да общуват с хора, живеещи в контролирани от Украйна територии, и да следят телефоните на жителите за комуникация с хора, живеещи в контролирани от Украйна територии.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи, че окупационните власти продължават да репресират жителите, след като руските окупационни власти убиха двама проукраински 16-годишни младежи на 24 юни в Бердянск.

Федоров съобщи, че окупационните власти в Мелитопол проверяват телефоните на тийнейджъри за абонамент за проукраински канали в Telegram и заплашват родителите им.

Руските и окупационните власти продължават да обявяват инфраструктурни проекти, насочени към по-нататъшно интегриране на окупираните територии в Русия. Руският вицепремиер по строителството и регионалното развитие Марат Хуснулин заяви, че окупационните администрации на Донецката народна република (ДНР), Луганската народна република (ЛНР) и Запорожката област участват в националната програма "Жилища и градска среда", която ще финансира и изгради 46 проекта за подобряване на общественото пространство в трите окупирани региона.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин, ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник и ръководителят на руската Запорожка област Евгений Балицки заявиха, че участието в тази програма е следващата стъпка в интеграцията с Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук