Украинските сили продължават усилията си да прекъснат руските наземни комуникационни линии, които подкрепят руските сили на десния бряг на река Днепър. Украинските сили удариха отново моста на язовира на водноелектрическата централа (ВЕЦ) в Каховка на 13 август, което според съобщенията направи моста неизползваем за тежкотоварни превозни средства.

Това съобщава ISW (Институтът за изследване на войната) в поредния си преглед на хода на военния конфликт в Украйна. 

Южното оперативно командване на Украйна по-рано съобщи на 10 август, че мостът на язовирната стена на ВЕЦ Каховка е негоден за използване.

Мостът Каховка беше единственият пътен мост, който руските сили можеха да използват след успешните усилия на украинските сили да извадят от експлоатация Антонивския пътен мост. Министерството на отбраната на Обединеното кралство твърди, че руските сили сега нямат мостове, които да могат да се използват за прекарване на тежко оборудване или доставки над река Днепър в Херсонска област и трябва да разчитат главно на понтонния ферибот, който са установили близо до пътния мост Антонивски. В момента ISW не може да потвърди дали руските сили могат да използват Антонивския железопътен мост за снабдяване на силите на десния бряг на река Днепър.

Руските сили в момента не могат да поддържат механизирани операции. Доставянето на боеприпаси, гориво и тежко оборудване, достатъчни за настъпателни или дори широкомащабни отбранителни операции през понтонни фериботи или по въздух, е непрактично, ако не и невъзможно.

Ако украинските сили са разрушили и трите моста и могат да попречат на руснаците да възстановят използваемостта на който и да е от тях за продължителен период, тогава руските сили на западния бряг на Днепър вероятно ще загубят способността си да се защитават дори срещу ограничени украински контраатаки.

Индикаторите за влошени руски доставки над река Днепър ще включват: наблюдаван недостиг на гориво и боеприпаси сред руските сили в западната област Херсон; изоставени руски превозни средства; намалена интензивност и накрая прекратяване на руските наземни щурмове и артилерийски атаки; вероятно зачестили случаи на руски грабежи; увеличени доклади от руски войници за недостиг на доставки; увеличен брой руски военнопленници, взети от украинските сили; и наблюдавана липса на нови тежки машини, транспортирани до западен Херсон.

Наблюдаването на такива показатели може да отнеме дни или седмици в зависимост от това колко руски сили са успели да натрупат запаси на западния бряг на Днепър и колко успешни са украинските сили в намирането и унищожаването на тези запаси, като същевременно поддържат мостовете неработещи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук