Конфликтът между руското министерство на отбраната (МО) и финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин вероятно е достигнал своята кулминация на фона на битката при Бахмут.

Това обобщава в дневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна Институт за изследване на войната (ISW).

Руското МО - по-конкретно министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов - вероятно се възползва от възможността умишлено да изразходва както елитни, така и затворнически сили на Вагнер в Бахмут в опит да отслаби Пригожин и да провали амбициите му за по-голямо влияние в Кремъл. Руското МО все повече ограничава възможностите на Пригожин да набира осъдени и да си осигурява боеприпаси, което принуждава Пригожин публично да признае зависимостта си от руското МО.

Пригожин например публично се оплаква, че е изпратил писмо и се е опитал да изпрати свой представител - вероятно до Шойгу и Герасимов - със спешно искане за боеприпаси, но на представителя не е било позволено да представи оплакванията си.

Пригожин е успял да увеличи силите си с 40 000 осъдени, вероятно с разрешението на Кремъл за набиране на кадри в затворите през 2022 г., но в началото на 2023 г. губи това разрешение и достъп до този резерв от пушечно месо.

Възможно е руското военно ръководство да се опитва да изразходва силите на Вагнер - и влиянието на Пригожин - в Бахмут.

Темпото на настъпление на руските сили в Бахмут се забави след изтеглянето на украинските войски от източната част на Бахмут около 7 март.

На 6 март ISW прецени, че "Вагнер" е трябвало да ангажира елитните си сили, за да поддържа темпото на настъпление в Бахмут, но е възможно те да се изчерпват по време на преките атаки в източната, южната и северната част на Бахмут.

Геолокализирани кадри, публикувани на 18 февруари, показват 43 автобуса с наемници на "Вагнер", които се движат от Крим през Мелитопол вероятно за укрепване на позициите в Бахмут.

Вероятно Пригожин е очаквал, че украинските сили ще се изтеглят изцяло от Бахмут от страх от предстоящо обкръжение и се е надявал, че ангажирането на елитните сили на Вагнер ще бъде достатъчно, за да предизвика този ефект.

Пригожин дори предлага на украинския президент Володимир Зеленски да позволи на украинските сили да се изтеглят от Бахмут в рамките на два дни на 3 март. Ограничената информация за молбите на Пригожин вероятно показва, че руското военно командване възнамерява да изразходва силите на Вагнер в рамките на града.

Говорителят на украинската Източна група войски Серхий Черевати също отбеляза на 11 март, че украинските сили може да са в състояние да влошат сериозно положението на "Вагнер" и вече са разредили второто военнопленническо формирование на "Вагнер" през зимата.

Руското военно ръководство вероятно се опитва да си отмъсти на Пригожин за конфликта, който той инициира през май 2022 г. ISW оцени на 22 януари и 26 февруари, че Кремъл вероятно е оказал подкрепа на Пригожин, когато руският президент Владимир Путин се е опитал да попълни силите си с доброволци, за да избегне обявяването на крайно непопулярна мобилизация.

Пригожин вероятно е убедил Путин, че ще може да завладее Бахмут, ако получи достъп до запасите от боеприпаси на руското МО и му бъде позволено да разшири съществуващите си ултранационалистически кампании за набиране на бойци, като включи в тях обикновени руснаци и затворници.

Пригожин надценява зависимостта на Путин от силите на Вагнер и се опитва да замени руското военно и политическо ръководство с фигури, свързани с Вагнер. Пригожин се възползва от неуспехите на руските военни по време на мащабните контраофанзиви на Украйна в Харковска област и Лиман в Донецка област, както и от бурната мобилизация на резерва през септември-октомври 2022 г., за да създаде свързани с Вагнер кадри на мястото на опозорени военни командири.

Пригожин направи публично навлизане в руското информационно пространство във видеоклип за набиране на затворници на 14 септември, само три дни след руската загуба на голяма част от Харковска област.

По-късно Пригожин яхна вълната на вътрешните критики към неспособността на руското МО да проведе правилно мобилизацията на резерва на 21 септември и използва възможността да популяризира набирането в частната военна компания (ЧВК) на Вагнер.

Пригожин, заедно с чеченския лидер Рамзан Кадиров, използва падането на Лиман, за да настоява и в крайна сметка да постигне уволнението на командващия Централния военен окръг (ЦВО) Александър Лапин, за когото се твърди, че е командвал Лиманската групировка.

Пригожин и Кадиров служат заедно с Лапин по време на битките при Северодонецк и Лисичанск, а Лапин получава заслуга за превземането на Лисичанск заедно със свързания с Вагнер армейски генерал Сергей Суровикин на 3 юли 2022 г.

Пригожин се опитва да създаде свързани с Вагнер военни служители, отчасти за да си осигури по-голям достъп до складовете и бюджета на руското МО за боеприпаси. Възможността на Пригожин да поддържа и разраства силите на Вагнер слабо зависи от способността му да запази благоразположението на Путин, който би наредил на руското МО и други федерални институции да подкрепят тези наемници.

Украинският център за съпротива съобщи, че Пригожин и Кадиров са се стремили да подкопаят Шойгу, за да получат достъп до бюджета на руското МО, за да преследват други политически цели чрез разрастването на своите паравоенни организации.

Очевидните военно-политически амбиции на Пригожин вероятно са разтревожили Путин през октомври, когато режимът му е бил най-уязвим за обществения контрол. Путин вероятно е предупредил Пригожин косо на 5 октомври 2022 г. в странна алюзия за Пугачовското въстание, което оспорва властта на Екатерина Велика в средата на 70-те години на XIX в.

Путин отбелязва, че въстанието е възникнало, защото Пугачов "претендира да бъде цар" и заради "отслабването на централната власт". Странното публично изявление на Путин, апропо, може да е било пряк отговор на критиките на Пригожин към военните усилия и опитите му да засили собственото си военно и политическо влияние.

Служители на Кремъл също така потвърдиха, че Путин все повече предпочита лоялността пред компетентността в най-близкото си обкръжение, и Путин може да е възприел критиките на Пригожин като форма на нелоялност.

Путин е субект, който избягва рискове и е много пресметлив, и вероятно се е опитал да се справи с възникващата заплаха за неговия контрол, като постепенно е възстановил значението и властта на руското МО. Съобщава се, че руското МО е започнало да набира затворници през октомври, което вероятно е прекъснало усилията на Пригожин за набиране на персонал. На 23 октомври на Шойгу е разрешено да осъществи високопоставени контакти с френски, турски, британски и американски колеги - установявайки ниво на власт, недостижимо за Пригожин, който не заема официална позиция в руското правителство.

Герасимов се обади по подобен начин на колегите си от Обединеното кралство и САЩ на 24 октомври, след като отсъстваше от общественото полезрение от пролетта на 2022 г.

В крайна сметка Путин позволи на руското МО да си върне контрола над направлението Бахмут от Пригожин през януари, тъй като силите на Вагнер не успяха да постигнат обещаната победа над Бахмут до края на 2022 г. В края на декември 2022 г. Путин се появява на няколко срещи с Герасимов и Шойгу, което вероятно показва, че той не е бил уверен, че Пригожин ще постигне обещаната победа до края на годината.

Путин и руското МО могат да използват Пригожин като изкупителна жертва за скъпоструващия поход към Бахмут, след като настъплението завърши. ISW оцени на 5 февруари, че Путин разчита на група козове за отпущане, които публично да поемат рискове вместо него и да поемат вината за руските военни неуспехи и непопулярни политики. Вероятно Путин ще използва високите загуби на Вагнер, съобщенията за лош морал и военните престъпления, за да отклони вниманието от вероятни равни или евентуално по-тежки проблеми в руските въоръжени сили.

Конфликтът между руското МО и "Вагнер" показва, че различни страни от вътрешния кръг на Путин се конкурират помежду си в потенциално игри с нулев резултат, които не допринасят за общите цели на Путин. В момента руското МО поставя като приоритет елиминирането на Вагнер на бойните полета в Бахмут, което вероятно забавя темповете на напредване в района.

Пригожин вижда в Бахмут възможност да придобие влияние върху руското МО и вероятно в Кремъл в преследване на собствените си търговски и политически стремежи. Путин използва Вагнер, за да предпази режима си от вредните обществени последици от мобилизацията, която също така продължава да възпрепятства военните му усилия в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук