Кремъл вероятно се стреми да разшири руския държавен контрол върху частни руски компании, които поддържат елементи от военнопромишления комплекс на Русия. Това се посочва в дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната. 

На 3 юли Управлението на украинското военно разузнаване съобщи, че невъзможността на руското правителство да плаща на руските фирми, подкрепящи войната на Русия в Украйна, влошава способността на Москва да ремонтира повредените превозни средства.

Украинското военно разузнаване съобщи, че директорите на руските центрове за ремонт на военни превозни средства не приемат за ремонт руската бойна техника, тъй като не им е било платено за предишната им работа.

Кремъл продължи да поставя условия за потенциално руско анексиране на марионетните републики.

На 3 юли руските сили превзеха останалата територия от административните граници на Луганска област.

Институтът за изследване на войната оценява перспективите за по-нататъшни действия на руската армия: Руските сили вероятно ще започнат настъпление към Северск, град в Донецка област, по пътя си към Славянск и Краматорск, въпреки че вместо това може да развият по-сериозни атаки към Бахмут или Славянск. Украинските сили вероятно ще продължат да се оттеглят с боеве към магистрала Е40, която минава от Славянск през Бахмут към Дебалцево. Остава да се види дали те ще решат да организират отбрана около Северск.

В самата Донецка област руските сили атакуват селища северно от Славянск, но не завладяват нови територии през 3 юли. Междувременно, според украинския генерален щаб, руската армия използва тук някакви средства за електронна война. Различни източници потвърждават, че Славянск е бил подложен на масиран обстрел от страна на руските военни.

Други констатации на Американския институт за изследване на войната:

На 3 юли украинските сили вероятно са използвали получени от САЩ ракетни установки HIMARS, за да ударят руски склад за боеприпаси на летището в Мелитопол. На 2 юли украински партизани съобщават, че са дерайлирали брониран влак, който е доставял боеприпаси близо до Мелитопол. Бе потвърдено, че влакът е дерайлирал, но се посочва, че става дума за инцидент.

Руската армия не успява да постигне териториални успехи на северозапад от Харков. Според украински източници украинските въоръжени сили са успели да отблъснат нападение срещу Прудянка (селище, разположено на магистралата, която води до пункта Козачий Лопан на границата с Русия). Продължава обстрелът на гражданска и военна инфраструктура в Харков и съседните селища.

В южната посока руските сили продължават да се отбраняват в опит да противодействат на украинска контраатака. Спътниковите снимки на НАСА потвърждават изявленията на украинския генерален щаб за системни ракетни и артилерийски удари по украинските позиции, които имат за цел да спрат настъплението на украинските въоръжени сили.

От своя страна украинската армия съобщи, че е успяла да отблъсне разузнавателна битка, която руската армия се е опитала да проведе в посока Ивановка (това село на границата между Херсонска и Запорожка област, над което украинската армия наскоро възстанови контрола си). По данни на Одеската областна администрация руската армия е събрала военно оборудване в центъра на Херсон и в селището Верхний Рихачик в източната част на областта.