Австриецът Йозеф Фрицъл, обвинен в убийство на дете, държане в плен и изнасилване на дъщеря си, която ражда седем деца от него, получи доживотна присъда.
73-годишният Фрицъл беше признат за виновен в инцест, изнасилване, ограничаване на свободата и поробване на човек, а също така убийство по непредпазливост на един от синовете си, тъй като не е потърсил помощ, въпреки че е знаел, че животът на бебето е в опасност. 
Първоначално той отхвърляше обвиненията в убийство и държане в плен, но след като изгледа 11-часовия запис на показанията на дъщеря си Елизабет, той призна вината си.
Фрицъл ще бъде изпратен в психиатрична болница. Така съдът е взел под внимание мнението на лекарите, които са стигнали до извода, че Фрицъл има психическо разстройство и трябва да бъде лекуван, тъй като представлява опасност за обществото.  
“Съжалявам от цялото си сърце за това, което причиних на семейството си”, каза Фрицъл преди произнасянето на присъдата.
Намерилата отзвук в цял свят история започна през април 2006 г., когато в болницата в град Амщетен в тежко състояние с непонятни болестни симптоми беше докарано момиченцето Кърстин. При нея беше оставена бележка с молба да й бъде оказана медицинска помощ. Лекарите правеха догадки за характера на заболяването и се обърнаха чрез обществеността с призив да се обади майка й, която да обясни заболяването.
Седмица по-късно полицията откри майката – 42-годишната Елизабет. По данни на полицията тя е била в много лошо психическо и физическо състояние. Съгласила се да даде показания едва след дълги разговори и уверения, че повече никога няма да бъде принудена да контактува с баща си.
Тогава започва разследването. Установено е, че Фрицъл е използвал Елизабет като сексуална робиня от 11-годишна възраст, а на 28 август 1984 г. я упоил с успокоителни, примамил я в мазето и слагайки й белезници, я заключил в помещението. Оттогава жената живеела в мазето и там раждала децата си. В резултат на кръвосмесителната връзка им се родили седем деца, едното от които починало скоро след раждането. Според показанията на дъщерята баща й изгорил тялото на детето.
Дълги години Елизабет е била обявена за издирване, включително чрез Интерпол. Първоначално се е предполагало, че е попаднала в секта.
Три от децата все пак “излезли на светло”. Като малки те били подхвърлени пред бащиния дом на Елизабет с бележки с молба бабата и дядото да се погрижат за тях. Те били осиновени и живеели в нормални условия. Другите три обаче – момчета на 18 г. и на 5 г. и 19-годишната Кърстин, продължавали да живеят в мазето, без да виждат светлина.
Мазето било преоборудвано като жилище от 60 кв.м. с две спални, кухня и душ. То се затваряло с 300-килограмова стоманена врата с електромотор и електронен код.
Съпругата на обвиняемия уверяваше, че не е знаела нищо за действията на Фрицъл. /БЛИЦ